Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente susţine că Ministerul Sănătăţii propune interzicerea temporară a exportului paralel cu riscul încălcării principiilor Pieţei unice şi fără respectarea legislaţiei în vigoare.

Reprezentanţii ADEM afirmă, într-un comunicat remis presei, că în cazul în care ar fi existat discontinuităţi care să pună în pericol sănătatea publică autorităţile ar fi trebuit să emită o Alertă naţională privind scăderea stocurilor de medicamente sub un nivel minim acceptat şi, implicit, o „listă temporară sub observaţie” cu produsele interzise temporar de la export, care nu se menţine decât cel mult 14 zile până la restabilirea stocurilor.

În opinia ADEM, restricţionarea comerţului intracomunitar fără o analiză detaliată bazată pe date concrete şi fără a se preciza în niciun fel care sunt motivele scăderii sau epuizării acestor stocuri de medicamente nu face parte dintre recomandările Comisiei Europene şi nici dintre prevederile Tratatului de funcţionare al UE privind libera circulaţie.

ADEM solicită reevaluarea listei de medicamente propuse pentru a fi interzise pentru şase luni de la export paralel, cu respectarea principiilor Pieţei unice europene.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri că 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare, necesare în tratamentul cancerelor şi în cazul persoanelor transplantate, nu vor mai putea fi distribuite în afara ţării pentru o perioadă de şase luni. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin de ministru aflat în dezbatere publică.

„Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al celor transplantaţi”, a explicat Pintea. AGERPRES