Prefectul Bogdan Petru Cojocaru a informat că pe 21 martie a fost organizată o întâlnire de lucru în timpul căreia s-au purtat discuţii referitoare la construcţia unui Institut Regional de Medicină Cardiovasculară în comuna Miroslava, o suburbie a Iaşiului.

Potrivit sursei citate, la şedinţa de lucru au participat prof.dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ai Colegiului Medicilor, ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, ai Sanitas, ai Primăriei comunei Miroslava. Totodată, din partea Ministerului Sănătăţii a participat online secretarul de stat Alexandru Rogobete.

„Am adus la aceeaşi masă reprezentanţi de la mai multe instituţii şi organizaţii pentru a identifica soluţiile care să aducă finanţarea IRMC. A fost o discuţie constructivă, o discuţie necesară pentru a identifica paşii de urmat pentru ca ieşenii să poată beneficia de tot ceea ce înseamnă această unitate medicală. Este clar pentru toată lumea că avem nevoie de acest Institut, există susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a domnului ministru Alexandru Rafila. Acum trebuie să stabilim exact ce este de făcut pentru a obţine fondurile de care avem nevoie”, a declarat prefectul Cojocaru.

Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a subliniat că institutul reprezintă o dorinţă a tuturor locuitorilor acestei regiuni. „Acest Institut de Medicină Cardiovasculară nu-l construim pentru Consiliul Judeţean Iaşi, nu-l construim pentru Iaşi. El reprezintă o nevoie şi o dorinţă a tuturor locuitorilor acestei regiuni. Ne asumăm parte din obligaţiile ce ne revin, vrem să fim un partener real, onest, faţă de Ministerul Sănătăţii, care practic este beneficiarul şi administratorul acestui Institut. Doar că pe banii şi expertiza Consiliului Judeţean Iaşi, cu implicarea medicilor specialişti de la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi şi Ministerul Sănătăţii, am reuşit ca într-un an să recuperăm un deceniu de aşteptare atunci când vine vorba de acest IRMC”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Sorin Dangă, a anunţat că, în cazul în care Ministerul Sănătăţii va refuza să includă Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară spre finanţare prin PNRR, acesta ar putea fi construit cu ajutorul mai multor surse de finanţare prin Programul Operaţional Sănătate şi al Băncii Europene de Investiţii.

„Ne dorim ca acest proiect să aibă la dispoziţie toate şansele şi toate potenţialele resurse, în cazul în care va fi fazat sau va avea un mix de finanţare, astfel încât să rămână măcar în zona de rezervă a eligibilităţii. Ministerul (Sănătăţii-n.r) l-a declarat neeligibil. Noi am finalizat fundamentarea juridică şi urmează să parcurgem procedura prealabilă unei acţiuni în Contenciosul Administrativ. Adică, înainte de a ajunge în instanţă să le arătăm evaluatorilor ce considerăm că (Ministerul Sănătăţii -n.r) a evaluat greşit iar în cazul în care Institutul va beneficia de un mix de finanţare să poată obţine bani inclusiv din PNRR”, a susţinut Dangă.

Cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Iaşi au relansat rugămintea ca proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară să nu mai fie politizat, menţionând în acest sens parteneriatul care a fost încheiat între instituţia administrativă judeţeană şi Ministerul Sănătăţii, în baza unei idei şi a unui proiect conceput de medicii de la actualul Institut de Boli Cardiovasculare Iaşi, conduşi de prof.univ.dr Grigore Tinică.

Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iaşi este singurul din cele şapte judeţe din zona Moldovei, el funcţionând pe două dintre cele şase etaje ale unui imobil în care mai sunt şi Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, Centrul Regional de Transplant Renal şi un Centru Regional de Dializă.

Actualul IBCV are o capacitate de 130 de paturi, ceea ce, conform statisticilor prezentate de CJ Iaşi, înseamnă 42.370 locuitori/pat, spre deosebire de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor de profil din ţară.

Din cauza lipsei de spaţiu, în ciuda unei adresabilităţi foarte mari, intervenţiile de la IBCV Iaşi se fac într-o singură sală de operaţii. Din această cauză, listele de aşteptare sunt pentru perioade foarte lungi de timp.

Din cauza adresabilităţii foarte mari, unitatea medicală se confruntă cu o acută lipsă de spaţiu, fapt care înseamnă suprasolicitarea personalului, dar şi a aparaturii medicale, motiv pentru care sala de operaţii a fost afectată de un incendiu în urmă cu câţiva ani.

Proiectul noului Institut de Medicină Cardiovasculară, prevede înfiinţarea a 28 de secţii şi departamente, 7 dintre ele fiind unicat în România.

Pentru urgentarea lucrărilor, Consiliul Judeţean Iaşi s-a implicat în eliberarea cât mai rapidă a unei serii de avize şi autorizaţii, inclusiv din partea autorităţilor locale. Consiliul local al comunei Miroslava, o suburbie a municipiului reşedinţă, a alocat o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi pentru construcţia Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară. AGERPRES