Preţul mic, lipsa de predictibilitate şi faptul că România nu-şi face temele din timp sunt elemente care au dus la criza vaccinurilor. „Componenta comercială e unica după care se ghidează piaţa farmaceutică”, spune Adrian Ionel, director general Unifarm, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”.

Dacă nimic nu se schimbă în perioada imediat următoare, serurile din schema naţională de imunizare vor lipsi şi în 2018, atrage atenţia şeful companiei naţionale Unifarm, care arată că fabricile şi producătorii internaţionali preferă să livreze vaccinuri către pieţele stabile şi către ţările care derulează licitaţii cu trei sau chiar patru ani înainte.

“Problema pe parte de vaccinuri este că România are unul dintre cele mai mici preţuri, dacă nu chiar cel mai mic preţ din Europa, şi firmele nu sunt interesate să aducă aceste produse aici. În al doilea rând, fabricile preferă să livreze către ţările care au stabilitate, unde au predictibilitate şi unde au câştigat licitaţii pe doi, trei sau patru ani. Nu în ultimul rând, ele preferă să livreze către ţările cu preţ mult mai mare pentru că, până la urmă, pentru fabrici şi pentru producătorii şi distribuitorii privaţi, singura componentă importantă este cea comercială. În termeni realişti, acesta este unicul reper după care se ghidează. În momentul în care noi nu avem o prognoză încă de anul acesta pentru anul viitor, nu avem stabilite comenzi, foarte clar delimitate, până cel târziu în luna octombrie, ne putem aştepta să existe sincope şi în 2018″, spune Adrian Ionel.

El consideră că situaţia actuală din România ar putea fi deblocată printr-o altă metododologie de preţ pentru stabilirea preţului vaccinului. “Totodată, ar fi nevoie de o estimare corectă a necesarului de vaccin, începând de la medicii de familie, continuând cu Direcţiile de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii, care să fie transmisă corect, cu suficient timp înainte, pentru derularea procedurilor de achiziţie de vaccin. Din punctul meu de vedere, sunt trei aspecte: preţul, prognoza şi procedurile de achiziţie, făcute toate la timpul potrivit şi la modul cel mai corect estimat”, conchide directorul general Unifarm.

Citiți interviul integral pe adevarul.ro