Directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Iaşi, Iulian Şerban, afirmă că scandalul mediatic referitor la aşa zisa creştere a preţului de referinţă a medicamentelor gratuite şi compensate este artificial şi tendenţios, neavând nici un suport în cifrele reale.
El a recunoscut, marţi, că este adevărat că anumite medicamente produse de anumite companii farmaceutice vor fi compensate mai puţin şi volumul vânzărilor acestora va scădea.
”Probabil că aceasta este cauza campaniei mediatice de dezinformare a populaţiei cu privire la modificarea preţului de referinţă a medicamentelor gratuite şi compensate. Banii Casei de Asigurări de Sănătate sunt folosiţi pentru a trata bolnavii şi nu pentru a creşte cifrele de afaceri şi profiturile companiilor farmaceutice. Dacă pornim de la premiza ştiinţifică şi anume că efectul terapeutic este determinat de substanţa activă (DCI) şi nu de un anumit medicament produs de o anumită companie farmaceutică, atunci se va înţelege uşor că sistemul de asigurări sociale de sănătate asigură în continuare suportul financiar pentru a realiza efectul terapeutic necesar bolnavilor”, a declarat presei dr. Iulian Şerban.
Potrivit acestuia, preţul de referinţă al medicamentelor din lista C nu se modifică. În plus, nu au fost cuprinse în analiză 78 de medicamente care, începând cu 1 iulie, sunt noi pe listă sau au un nou mod de prezentare comercială. Prin studierea acestui tabel, susţine Şerban, în medie, pacientul va plăti o sumă de bani mai mică pentru medicamentele de pe reţetă începând cu data de 1 iulie 2010. Conform acestuia, o analiză minuţioasă arată că dintr-un total de 2.307 de medicamente, 671 au un preţ de referinţă mai mare, 388 nu şi-au modificat preţul de referinţă şi restul de 1.248 au un preţ de referinţă mai mic faţă de perioada de dinainte de luna iulie.
„Având în vedere că scăderile preţului de referinţă şi, implicit, a sumei pe care asiguratul trebuie să o plătească la farmacii sunt mult mai multe decât creşterile preţului de referinţă, considerăm că sistemul de asigurări sociale de sănătate contribuie la uşurarea poverii financiare a pacienţilor prin această modificare a modului de compensare a medicamentelor. Mai mult, toate medicamentele a căror preţ de referinţă a crescut au aceeaşi substanţă activă, adică aceeaşi acţiune terapeutică, cu alte medicamente a căror preţ de referinţă a stagnat sau a scăzut”, a menţionat şeful CJAS Iaşi. AGERPRES