Consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat că, în ciuda investiţiilor care s-au făcut, mai ales folosind finanţare pe fonduri europene, statul nu poate asigura finanţarea sistemului de îngrijiri astfel încât el să corespundă standardelor şi aşteptărilor.
În opinia sa, sectorul privat rămâne o sursă alternativă de îngrijiri, reducând presiunea asupra sistemului public.
„În ciuda investiţiilor care s-au făcut, mai ales folosind finanţare pe fonduri europene, statul în sine singur nu poate asigura finanţarea sistemului de îngrijiri astfel încât el să corespundă standardelor şi aşteptărilor. (…) Ceea ce înseamnă că sectorul privat rămâne o sursă alternativă de îngrijiri, reducând presiunea asupra sistemului public. Inclusiv analiza pieţei de abonamente mi s-a părut una foarte pertinentă. Furnizorii privaţi promovează un sistem de îngrijiri foarte bine pus la punct şi adaptat dinamicii prezentului cu o infrastructură modernă, cu abilităţi şi competenţe inovative de care avem atâta nevoie în sistemul medical românesc astăzi. (…) Experienţa pandemiei a demonstrat rolul sistemului privat pentru continuitatea diagnosticului, a monitorizării de specialitate în circumstanţele dificile pe care cu toţii le-am experimentat. (…) Cu cât investim mai mult în sistemul sanitar din România, cu atât oferim mai multe oportunităţi tinerilor absolvenţi să rămână şi să practice meseria aici”, a spus consilierul prezidenţial.
Diana Păun a afirmat că dezvoltarea medicinei de ambulatoriu de specialitate va contribui treptat la reducerea „internărilor nejustificate” în spitale.
„Dezvoltarea medicinei de ambulator de specialitate cred că va contribui treptat la reducerea internărilor nejustificate a pacienţilor în spitale. Trebuie să asigurăm condiţii de siguranţă în ambulatoriu şi să apelăm la potenţialul digitalizării şi inovaţiei. Iată, pe perioada pandemiei s-a dovedit că telemedicina poate să fie o sursă alternativă de servicii pe care le putem folosi”, a mai menţionat Diana Păun. AGERPRES