Consilierul prezidenţial Diana Păun a subliniat că medicina personalizată aduce numeroase beneficii, adăugând că trebuie menţinut ritmul accelerat al inovării în sistemul de sănătate şi să se valorifice oportunităţile de finanţare externă existente.

Diana Păun a participat la Parlament la o dezbatere organizată de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc pe tema propunerii sale legislative privind medicina personalizată.

Potrivit consilierului prezidenţial, medicina personalizată a reprezentat, începând cu anul 2015, prioritatea statelor ale căror sisteme de sănătate sunt modele de bune practici pentru ţara noastră.

„Vorbeam pe data de 19 octombrie 2016, deci acum aproape şase ani, cu prilejul conferinţei organizate la Palatul Cotroceni, împreună cu Marius Geantă, despre medicina personalizată ca fiind medicina viitorului. Iată-ne 6 ani mai târziu vorbim despre medicina personalizată ca despre medicina prezentului. În şase ani, viitorul a devenit prezent, ceea ce dovedeşte încă o dată ritmul accelerat al inovaţiei în medicină şi necesitatea adaptării constante a sistemelor de sănătate, dar şi a profesioniştilor”, a adăugat Păun.

Ea a menţionat că ţara noastră a cunoscut un ritm accelerat de inovare în perioada pandemică, menţionând că acest trend trebuie menţinut pentru rezilienţa sistemului de sănătate.

„Am parcurs un drum lung în ultimii doi ani, ce e drept forţaţi de împrejurări nefavorabile, dar menţinerea acestui ritm accelerat de inovare, de transformare digitală pe care l-am cunoscut în perioada pandemică va fi esenţială pentru a menţine rezilienţa sistemului de sănătate şi pentru a răspunde mai bine nevoilor pacientului”, a afirmat consilierul prezidenţial.

Păun a adăugat că România are în continuare decalaje importante faţă de statele europene, iar problemele identificate sunt lipsa accesului la date, investiţii scăzute în cercetare şi dezvoltare medicală, infrastructură digitală precară.

„Nu e nevoie să vă spun ce beneficii aduce medicina personalizată în managementul cancerului, de la prevenţie, screening, tratament, calitatea vieţii, schimbând şansele de supravieţuire a pacienţilor. Cred că este momentul oportun să ne aşezăm la masa discuţiilor pe acest subiect şi să cooperăm, să valorificăm oportunităţile de finanţare externă care există şi sunt prietenoase”, a adăugat Păun.

Consilierul prezidenţial a mai arătat că pandemia de COVID-19 a arătat că sistemul de sănătate românesc este „de excepţie”, foarte adaptabil, menţionând că este pregătit să facă faţă oricărei situaţii de criză, „chiar cu mâinile goale”.

„Trebuie să ne schimbăm modul de a gândi. Pandemia ne-a arătat că sistemul de sănătate românesc este de excepţie, pentru că, cu resurse cvasi zero, într-o perioadă atât de dificilă în care nimeni nu ştia ce să facă, nici statele dezvoltate cu sisteme extrem de performante, a reuşit să treacă peste atâtea valuri pandemice la modul excepţional. Să recunoaştem cu toţii: sistemul de sănătate din România este foarte adaptabil şi foarte pregătit să facă faţă oricărei situaţii de criză, chiar cu mâinile goale. Dacă ne menţinem acest ritm accelerat de adaptare într-o perioadă de acumulări, pentru că este clar o oportunitate deosebită, nu putem să nu reuşim, dar pentru asta trebuie ca toţi să ne punem la masă”, a transmis Diana Păun.

Ea a completat că trebuie regândit sistemul din toate aspectele, organizaţionale şi financiare. „Să găsim şi alte surse şi alte modalităţi de finanţare. Eu am dat un exemplu simplu: finanţarea pe pat, normarea pe paturi. Nu mai este un sistem sustenabil, o modalitate clară şi corectă de plată, când sunt atâtea servicii, când pacienţii îşi doresc atât de puţin să stea în spital. Adică plata pe performanţe. Există diferenţe între performanţele medicale ale colegilor medici, asistente şi cu toate astea toţi suntem plătiţi la fel. Adică sunt aspecte care trebuie gândite şi dezbătute până în profunzime, dar eu sunt convinsă că vom reuşi”, a menţionat Diana Păun. AGERPRES