Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Loreta Păun a declarat că lipsa respectului faţă de profesia medicală contribuie la degradarea statutului angajaţilor din domeniu, dar şi a actului medical, întrucât succesul tratamentului depinde şi de buna comunicare dintre medic şi pacient.
„Ştim cu toţii că sistemul de sănătate din România se confruntă cu numeroase probleme, de la cele financiare până la hăţişul legislativ şi birocratic. Ştim, de asemenea, că ţara noastră se confruntă cu un fenomen accentuat de migraţie a personalului medical, respectul pentru profesia medicală fiind unul dintre factorii determinanţi ai deciziei de emigrare. Respectul pacientului faţă de medic este influenţat atât de mentalitate, educaţie, cât şi de imaginea creată de mass-media, pentru că în ultimii ani asistăm la numeroase apariţii în mass-media a unor cazuri de malpraxis care contribuie la crearea unei imagini negative a personalului medical în rândul populaţiei, la alterarea încrederii şi respectului pacientului. Toate acestea conduc la nemulţumire de ambele părţi, la degradarea calităţii actului medical, pentru că succesul tratamentului depinde şi de buna comunicare şi relaţia dintre medic şi pacient. Lipsa respectului faţă de profesia medicală contribuie la degradarea continuă a statutului cadrelor medicale„, a spus aceasta, în cadrul conferinţei „Siguranţa pacientului, protecţia şi răspunderea medicului. Modalităţi de abordare şi interpretare a malpraxisului medical„, la care au participat medici, avocaţi, judecători, procurori.
Potrivit acesteia, lipsa respectului, cumulat cu alte categorii de factori, conduce la plecarea medicilor către alte state. „Plecarea acestora pune presiune pe medicii rămaşi în sistem care trebuie să suplinească golurile create prin muncă şi efort, care accentuează frustrarea acestor profesionişti. Aşadar avem de-a face cu un cerc vicios”, a mai spus Diana Păun.
Potrivit organizatorilor, scopul conferinţei a fost acela de a crea un cadru multidisciplinar pentru discuţii, analize, dezbateri, creionarea de soluţii. Totodată, obiectivele conferinţei au fost de a identifica posibile mecanisme de acţiune, de rezolvare a situaţiilor de natură etică şi juridică în care sunt implicaţi cei care activează pentru îngrijirea pacienţilor, elaborarea unor protocoale care să conducă la o practică medicală de nivel înalt. AGERPRES