Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun a declarat, referindu-se la publicitatea la medicamente fără prescripţie şi suplimente alimentare, că este foarte greu să se controleze veridicitatea informaţiilor apărute în mediul online şi a afirmat că este nevoie de „un cadru legislativ foarte clar”.
„Dacă pentru alte canale există nişte filtre de control, pentru mediul online este foarte greu să controlezi veridicitatea şi corectitudinea informaţiilor. (…) Este necesar atât un cadru legislativ foarte clar şi foarte corect din punct de vedere al accesului la informaţie, dar este necesar să ne unim forţele pentru a găsi acele modalităţi de comunicare care să convingă, dar să fie valide, corecte, fundamentate”, a afirmat Diana Păun în cadrul celei de-a patra conferinţe „PRIA Drugs and Medicine Publicity” organizată de PRIAevents.
Diana Păun consideră că subiectul publicităţii la medicamente este unul spinos, fiind la convergenţa unor interese diferite şi în continuă schimbare. „Subiectul publicităţii la medicamente este foarte spinos, este la convergenţa unor interese diferite, este în continuă schimbare şi tocmai de aceea cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă responsabilitatea de a aborda această problemă la modul cel mai corect. Sunt convinsă că vom reuşi să facem acest lucru, mai ales că suntem într-o perioadă în care sunt mari aşteptări de la noi ca ţară. Deţinem Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Tema accesului la medicamente este una prioritară pe agenda sănătăţii, inclusiv a suplimentelor alimentare şi cred că este de datoria noastră să avem discuţii constructive care să se finalizeze cu soluţii”, a declarat consilierul de stat.
Potrivit acesteia, este deosebit de importantă conştientizarea consumatorilor. „Legea suplimentelor alimentare este în Camera Deputaţilor. Sperăm ca ea să aibă totuşi şansă de a fi trimisă către promulgare la un anumit moment, mai ales că s-au făcut eforturi deosebite pentru a apare în forma pe care eu personal o ştiu. Nu ştiu ce amendamente s-au mai făcut şi dacă într-adevăr ea se doreşte a fi cât mai curând elaborată şi trimisă spre promulgare. După cadrul legislativ, conştientizarea şi responsabilizarea consumatorilor este deosebit de importantă. Ştim cu toţii cât de important este să îţi gestioneze propria sănătate în mod responsabil, dar pentru aceasta trebuie să existe canale de comunicare adecvate, trebuie să existe opinii care vin de la persoane care oferă aceste opinii pe baza unor fundamente ştiinţifice şi mai ales trebuie să fi persoane care să convingă”, a spus Păun. AGERPRES