O populație sănătoasă este în primul rând o populație informată, iar prevenția și educația pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acțiunilor instituțiilor publice, al mediului privat și guvernamental, a afirmat consilierul de stat Diana Păun, cu ocazia lansării campaniei „Câte vieți are inima ta?„.

Campania a fost lansată de către Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), în colaborare cu Fundația „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC), și are obiectivul de a atrage atenția asupra impactului bolilor cardiovasculare și mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuși pacienții care au suferit un prim infarct.

„Cunoaștem cu toții statisticile nefaste care poziționează țara noastră pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea prin boli cardiovasculare, cauză a aproximativ 60% din decesele înregistrate anual în România. Când vorbim de boli cardiovasculare nu putem să nu aducem în discuție factorii de risc asociați acestora. Și, din nou, cred că ne sunt cunoscute cifrele referitoare la comportamentele nocive, între care fumatul, obiceiurile alimentare, lipsa de activitate fizică. Tot statisticile ne spun că multe dintre decesele prin boli cardiovasculare, respectiv 50%, sunt prevenibile. Mergând mai departe, dacă vorbim de factorii de risc, nu putem ignora subiectul prevenției asumat de Administrația Prezidențială ca prioritate națională. Educația pentru sănătate și politicile pe sănătate cu accent pe prevenție constituie instrumente utile în acest sens și acestea sunt responsabilitatea actorilor in domeniu”, a arătat Diana Păun.

Consilierul de stat a subliniat însă că adoptarea unor comportamente și a unui stil de viață sănătos este, în definitiv, o opțiune individuală. „Prevenția și educația pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acțiunilor noastre și avem nevoie de sinergia tuturor actorilor, de efortul comun al instituțiilor publice, al mediului privat și non guvernamental. O populație sănătoasă este în primul rând o populație informată. Iar informarea trebuie făcută de la cele mai fragede vârste, în grădiniță, în școală, prin intermediul rețelei de medici de familie dar și a comunității prin diverse campanii cum este este cea de astăzi. Pe de o parte, campania își propune să atragă atenția pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare asupra importanței monitorizării continue, în primul rând pentru prevenirea agravării afecțiunii, iar pe de altă parte, să crească gradul de conștientizare a factorilor de risc asociați bolilor cardiovasculare publicului larg”, a mai spus Diana Păun.

Ea a subliniat că fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze importanța adoptării unui stil de viață sănătos în care activitatea fizică ritmică, alimentația sănătoasă și echilibrată și evitarea comportamentelor nocive sunt prioritare. „Fie că vorbim de boli cardiovasculare, de diabet sau de oricare alte afecțiuni care pot fi prevenite, campaniile de conștientizare sunt mereu binevenite, mai ales atunci când acestea vin de la specialiștii din domeniu. Societatea Națională de Medicina Familiei a fost și va rămâne un partener de nădejde în domeniul promovării prevenției și educației pentru sănătate, motiv pentru care îi felicit”, a conchis consilierul de stat.

Campania „Câte vieți are inima ta?” își propune să atragă atenția pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare asupra importanței monitorizării continue pentru prevenirea agravării afecțiunii și totodată, urmărește să crească gradul de conștientizare a populației generale cu privire la cauzele, simptomele și riscurile bolilor cardiovasculare.

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din România. Din cele peste aproximativ 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare și un estimat de 50.000 au fost ca urmare a afecțiunilor oncologice, conform raportului European Heart Network, publicat anul acesta.

Dintre toate afecțiunile cardiovasculare, cele coronariene, din care face parte și infarctul, au fost cauza celui mai mare număr de decese. AGERPRES