Implicarea asociațiilor de pacienți este necesară în toate etapele, de la prevenție și educație pentru sănătate, la acces tratament și până la îmbunătățirea calității vieții pacienților, fie că vorbim de acțiuni de informare ori conștientizare, fie de acțiuni de reprezentare a intereselor pacienților, în relație cu factorii de decizie. Este mesajul transmis de Consilierul de Stat Diana Păun, de la Administrația Prezidențială, în cadrul celei de-a șasea întâlniri a Comunității Asociațiilor de Pacienți, organizată pe 19 septembrie, la Hotel Pullman, din Capitală, de Oameni și Companii.
”Rolul asociațiilor de pacienți este fundamental într-un sistem de sănătate performant și sustenabil. (…) Asociațiile de pacienți din România au reprezentat dintotdeauna un partener de nădejde și profit de ocazie pentru a reitera susținerea Președintelui României pentru acestea. (…) Aceste asociații reprezintă o sursă inestimabilă de avantaj competitiv, a cărei valorificare poate fi un solid punct de pornire în procesul de generare a schimbării în bine a sistemului de sănătate românesc”, a arătat Diana Păun.
În jur de o sută de pacienți și reprezentanți ai autorităților au participat la întâlnirea Comunității Asociațiilor de Pacienți, parte a programului de Management Modern dedicat asociațiilor de pacienți din întreaga țară. Programul este dezvoltat de Oameni si Companii, cu sprijinul Farmexpert, începând din anul 2015. De-a lungul celor trei ani, s-au alăturat acestui program și alte companii precum Novo Nordisk, Pfizer, Antibiotice sau Unifarm.
Comunitatea Asociațiilor de Pacienți (CASPA) înrolează în prezent 235 de asociații de pacienți din toată țara, asociații care sunt active și prezente la toate activitățile din cadrul Comunității.