Medici dar şi paciente care au reuşit să învingă cancerul sau care au depăşind deja etapele critice ale bolii au participat la Timişoara la o conferinţă cu tema „Dialoguri pentru viaţă: Sănătatea feminină şi Oncologia”, care s-a dorit a fi un mesaj atât către femei, pentru a se prezenta la controalele medicale periodice, cât şi spre medicii de familie, care ar trebui să îndrepte spre specialist orice caz ce prezintă cea mai mică suspiciune privind această maladie.
Conform datelor prezentate în cadrul conferinţei, una din cinci femei din România află că are cancer mamar sau ovarian doar atunci când ajunge într-un stadiu avansat al bolii, reducându-se şansa la viaţă şi o diagnosticare precoce poate salva chiar 90% din cazurile de cancer la sân şi ovarian.
„Foarte adesea, pacienta se sperie singură şi se prezintă la consultul genetic când cineva din familie a trecut printr-o astfel de suferinţă, dar niciodată nu am primit paciente trimise de medicul de familie sau nu au primit recomandarea de la niciunul dintre specialişti. Spun aceasta fără să fac vreun reproş. Medicul genetician va şti să analizeze şi să calculeze exact riscul şi va găsi şi argumentele pentru investigaţiile care se recomandă sau pentru măsurile de prevenire, în cazurile în care există un trecut familial oncologic pozitiv”, a afirmat prof. univ. dr. Maria Puiu, şeful disciplinei Genetică din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, preşedinte al Societăţii Române de Genetică Medicală şi preşedinte al Consiliului Naţional pentru Bolile Rare.
Cristina Sârbu, medic oncolog, a punctat faptul că în apariţia cancerului există factori de risc ce pot fi evitaţi – sedentarismul, obezitatea, alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool sau fumatul sau care sunt inevitabili – vârsta sau zestrea genetică. „Perioada prea mică de alăptare a copiilor sau lipsa ei creşte şansa apariţiei cancerului de sân. Naşterile frecvente sunt un factor de protecţie a cancerului ovarian. Recomandările privesc o alimentaţie sănătoasă, consum ridicat de fructe şi legume, o viaţă activă, cu 30 de minute de mers zilnic pe jos”, a punctat Cristina Sîrbu. AGERPRES