Cea de-a doua ediție a Dezbaterii Profesionale: Managementul Modern în Oncologie a fost organizată cu scopul de a indentifica și a oferi pacienților cu cancer cea mai bună și completă soluție de diagnostic în vederea tratamentului potrivit.

Diagnosticul personalizat în oncologie a fost tema principală a Dezbaterii care a avut loc joi, 13 decembrie 2018, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Întâlnirea face parte din programul cu același nume, dezvoltat de Oameni și Companii cu susținerea Roche.

La discuțiile moderate de dr. Marius Geantă împreună cu dr. Michael Schenker, au participat specialiști, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS și ANMCS. Principalele subiecte dezbătute de participanți, au fost legate de medicina personalizată, de implementarea testului N.G.S în sistemul de sănătate, de perspective și oportunități în domeniu.

Cancerul este boala omului modern și este cauza nr. 1 a deceselor. Conform discuțiilor din cadrul întâlnirii, 15% din pacienți beneficiază de o șansă reală la vindecare.

Datele prezentate de dr. Marius Geantă arată că medicina personalizată în Oncologie este o realitate la nivel European de aproximatv 3 ani. Numărul de medicamente aprobate de EMA (Agenția Europeană de Medicamente) și care conțin în RCP (Rezumatul Caracteristicii Produsului) informații despre diversi bio-markeri, este în crestere și putem vorbi de aproape 1 din 3 medicamente care au aceste informații. În următorii ani este de așteptat ca, din ce în ce mai multe medicamente, în special pentru cancer, să ajungă pe piață, împreună cu informații despre bio-markeri.

Anul trecut, FDA a aprobat pentru prima dată un medicament pentru un tip de cancer, bazându-se pe informația genetică a tumorii, fără a ține cont de localizarea în organism. De curând a fost aprobat și cel de-al doilea medicament.

Conform celor prezentate de Dr. Michael Schenker, progresele pe care le-a adus terapia personalizată sunt remarcabile, nu numai în ceea ce privește rata de răspuns, ci și prin îmbunătățirea intervalului de timp până la progresia unei boli avansate și supraviețuirea generală – toate acestea sunt lucruri care se văd în date concrete. Un tratament țintit este însoțit de mai puține efecte secundare și îi va reda pacientului un confort sporit și o calitate a vieții mult mai bună.

O soluție la problema mărimii fragmentului tumorial poate fi efectuarea unui singur test, care arată expresia tuturor bio markerilor necesari. Este o tehnică ce se bazează pe Nes General Science (N.G.S), unde sunt analizate peste 300 de gene implicate în apariția și dezvoltarea cancerului.

Sistemele de sănătate au fost puse în fața acestei provocări și va trebui să analizeze cum să implementeze testul N.G.S, care sunt oportunitatile, perspectivele si oportunitatile.

În final, este propus un proiect pilot, prin care se va putea arăta valoarea potențială pe care această metodă o aduce în sistemul de sănătate, cum se va stabili în acest fel date evoluția pacienților și în ce măsură este cost eficientă.