Este evident pentru toată lumea faptul că sunt necesare măsuri suplimentare de igienă în timpul unei epidemii, atât în mediul intraspitalicesc, dar și în clinici medicale. Însă ce înseamnă, de fapt, o igienizare completă și eficientă a spațiilor? Care sunt produsele de curățare și dezinfectare care sunt potrivite, dar și sigure pentru pacienți și pentru personalul medical? Vom discuta despre aceste aspecte în continuare.
1. Nu confunda detergenții cu dezinfectanții
Adesea, se face o confuzie între procesul de curățare și cel de dezinfectare, dar și în ceea ce privește produsele utilizate, respectiv detergenți și dezinfectanți. Determinarea caracteristicilor produselor este extrem de importantă.
Pentru curățare se folosește un produs de tip detergent. Acesta este un compus chimic capabil să îndepărteze grăsimea și murdăria. Deși nu este funcția sa principală, curățarea cu detergent distruge și unele dintre microorganismele (germenii) prezente. Detergenții se găsesc în multe produse de uz casnic, precum detergentul de rufe, lichidul de spălat vase, produsele de curățat podele, dar și în produsele cosmetice precum șampoanele. Există și un număr mare de detergenți sintetici (= fabricați de industria chimică) compuși din agenți tensioactivi cu denumiri „barbare” precum nonilfenol, perfluorodecansulfonat. KLINOZYME – Detergent trienzimatic concentrat
In timp ce un detergent este destinat pentru a curăța suprafețele, un dezinfectant are rolul de a dezinfecta, așa cum îi spune și numele, adică rolul său este de a distruge microorganisme precum bacteriile, virușii și ciupercile. Mai exact, dezinfectarea este o operațiune cu un rezultat temporar, care face posibilă eliminarea sau uciderea tuturor microorganismelor și/sau inactivarea virușilor nedoriți (adică a face inofensivi).
De reținut faptul că dezinfectanții și detergenții sunt uneori amestecați în același produs, ceea ce adaugă la confuzie. KLINTENSIV® – Detergent dezinfectant concentrat
2. Un dezinfectant este un produs biocid
Dezinfectanții sunt concepuți pentru a ucide microorganismele. Astfel, ca și produsele de combatere a dăunătorilor, aceștia fac parte din familia biocidelor.
Biocidele sunt reglementate de regulamentul european UE nr. 528/2012 (cunoscut sub denumirea de „Regulamentul Biocidelor”), care definește regulile de comercializare și utilizare a acestor produse. Acest regulament are ca obiectiv controlul eficacității produselor biocide cu respectarea sănătății umane și animale și a mediului. Este în conformitate cu o serie de texte europene care reglementează comercializarea substanțelor chimice, cum ar fi regulamentul REACH, Directiva privind dispozitivele medicale, Directiva privind produsele cosmetice și Regulamentul privind detergenții.
Grupuri de produse biocide conform reglementărilor europene
Un produs biocid „are ca scop distrugerea, respingerea sau transformarea organismelor dăunătoare inofensive, prevenirea acțiunii acestora sau combaterea lor în orice alt mod, printr-o acțiune diferită de o simplă acțiune fizică sau mecanică.
Regulamentul european clasifică produsele biocide în 22 de tipuri (TP), grupate în patru grupe principale:
– dezinfectante
– produse de protectie: lemn, piele, materiale de constructii etc.
– produse de combatere a dăunătorilor: șoareci, șobolani, păsări, moluște, pești etc.
– alte produse biocide: produse antivegetative pe corpurile navelor, fluide folosite pentru îmbălsămare și taxidermie etc.
Produsele fitofarmaceutice (pesticide) cum ar fi glifosatul nu fac parte din produsele biocide în sensul de reglementare.
3. Aplicațiile dezinfectanților
După cum se detaliază în Regulamentul privind biocidele, produsele dezinfectante sunt utilizate într-o varietate de moduri, de la igiena mâinilor (de exemplu, gel hidro-alcoolic), la dezinfectarea apei potabile (de exemplu, clor), până la întreținerea pardoselilor (de exemplu: înălbitor), mobilier, echipamente și suprafețe.
Produsele antiseptice (de ex. pentru dezinfectarea pielii în urma unei răni) și produsele destinate dispozitivelor medicale sunt și ele dezinfectante, chiar dacă intră sub incidența unor reglementări specifice. ALCHOSEPT® – Dezinfectant pentru mâini și tegumente
De reținut faptul că șampoanele, gelurile de duș, spumele de ras și alte produse cosmetice nu sunt considerate dezinfectante, în ciuda posibilei prezențe a „conservanților” în compoziția lor. Într-adevăr, acestea au scopul de a preveni dezvoltarea microorganismelor în produsul în sine și nu de a ne dezinfecta pielea sau scalpul. În mod similar, praful de spălat și produsele de spălat vase nu sunt destinate să aibă un efect biocid și, prin urmare, nu se încadrează în categoria dezinfectanților.
Cui sunt destinate produsele dezinfectante?
Dezinfectanții sunt produse utilizate pe scară largă în spitale pentru întreținerea și dezinfectarea suprafețelor și a instrumentelor medicale. Consumul lor anual este estimat la câteva zeci de mii de tone pe an în unitățile de sănătate. Conform unui studiu datând din 2001, fiecare pat de spital generează utilizarea a 2 până la 4 litri de produse dezinfectante în fiecare an.
Dintre cele mai utilizate produse, sunt demne de menționat:
- înălbitor și alte produse clorurate, care sunt cele mai utilizate produse în spitale
- glutaraldehidă,utilizată pe scară largă în dezinfecția dispozitivelor de endoscopie
- acid peracetic, un produs din ce în ce mai utilizat în spitale și care tinde să înlocuiască glutaraldehida [Familia peroxizilor organici]
- DIDAC (clorură de didecilmetilamoniu) și ABDAC (clorura de benzalconiu), al căror consum total este estimat la 1.000 de tone pe an și, respectiv, 700 de tone/an [Familia amoniului cuaternar]
Utilizarea dezinfectanților în timpul focarelor, epidemiilor sau pandemiei
Unitățile de îngrijire și sectorul sănătății umane și animale folosesc, așa cum am putut vedea, cantități mari de dezinfectanți, dar sunt departe de a fi singurele. Sectoarele comerțului cu amănuntul și alimentar, anumite tipuri de industrie și ferme (în special creșterea animalelor) sunt, de asemenea, mari consumatori ai acestor produse.
În fața nevoii de a proteja sănătatea personalului medical, a pacienților, a angajaților companiei, curățarea și dezinfectarea masivă a pardoselilor, suprafețelor, echipamentelor și a mâinilor, au devenit o nevoie prioritară, mai ales în timpul focarelor, epidemiilor sau pandemiei.
Cât de des se efectuează dezinfectarea atunci când este identificat un focar de infecție?
În timpul unei epidemii, frecvența cu care au loc procesele de curățare și dezinfectare de rutină ar trebui să fie crescută. Se va acorda prioritate suprafețelor atinse frecvent sau punctelor de contact, cum ar fi mânerele ușilor, de exemplu. GLUTACIDE® – Dezinfectant concentrat
Cu toate acestea, este, de asemenea, important să se evalueze riscul ca fiind scăzut, moderat sau ridicat – în funcție nu numai de salon sau zonă, ci și de activitățile sau procedurile de îngrijire a pacientului care au loc în acel spațiu. De exemplu, zonele de așteptare ale pacienților sunt zone cu risc scăzut (cu condiția ca pacienții să fie distanțați la 1-2 metri unul de celălalt și să existe o ventilație adecvată), dar sălile de operație sunt zone cu risc ridicat.
Alegerea dezinfectanților
Fiecare tip de produs are avantajele și efectele sale secundare; trebuie luate în considerare atât domeniul de aplicare, cât și caracteristicile chimice ale unui dezinfectant, alături de liniile directoare locale, înainte de a alege un produs.
Când se folosește un dezinfectant care conține clor sau alcool pentru a dezinfecta suprafața echipamentului medical, este importantă consultarea recomandărilor producătorului. Unele echipamente, în special echipamentele metalice și electronice, pot fi sensibile la anumite substanțe chimice și pot provoca daune.
Când se aplică dezinfectanți fără alcool pe suprafețe sau echipamente, se vor folosi produse pe bază de alcool sau apă distilată pentru a îndepărta reziduurile.
Pentru a preveni șocurile electrice sau deteriorarea electronicelor, unele suprafețe atinse frecvent (cum ar fi întrerupătoarele de lumină, telefoanele, computerul și tastaturile) pot fi dezinfectate folosind alcool 70%.
Dezinfectanți profesionali pentru spitale
Frecvența efectuării dezinfectării
Zona de așteptare și recepția (telefoane de birou, blaturi, tastaturi, ecrane tactile):
- Cel puțin de două ori pe zi cu 70% etanol/izopropanol sau produse specificate de producător.
- Suprafețele atinse frecvent trebuie dezinfectate după fiecare vizită la pacient.
Lifturi, balustrade, mânere uși/toalete, întrerupătoare de lumină
- Cât de des posibil – cel puțin de două ori pe zi – și ori de câte ori este vizibil murdar sau se știe că este contaminat cu secreții, excreții sau fluide corporale
Holuri, podele, mobilier
- Cel puțin de două ori pe zi, ori de câte ori este vizibil murdar și când se știe că este contaminat cu secreții, excreții sau fluide corporale.
- Atenția va fi îndreptată spre zonele care sunt atinse mai rar, apoi pe suprafețele atinse frecvent, apoi pe podele (ultima).
Toalete și băi
- De cel puțin trei ori pe zi, suprafețe atinse frecvent, inclusiv mânerele ușilor, întrerupătoarele de lumină, tejghelele, robinetele, apoi vasele de chiuvetă, apoi toaletele și în final podeaua (în această ordine).
Screening sau triaj (blaturi, mese, pixuri, clipboard-uri, termometru)
- Cel puțin de două ori pe zi
- Se vor curăța și dezinfecta suprafețele atinse frecvent și suprafețele care ar fi putut fi expuse la picături respiratorii între fiecare episod de îngrijire a pacientului.
- Curățarea și dezinfectarea echipamentelor se va face după fiecare utilizare.
KLINTENSIV DEZICON® – Dezinfectant concentrat de nivel înalt
Saloane (paturi, scaune, podele)
- Cel puțin de două ori pe zi, de preferință de trei ori pe zi.
- Atenția va fi îndreptată spre suprafețele atinse frecvent, începând cu suprafețele comune sau comune, apoi se va trece la fiecare pat pentru pacient. Se va utiliza o lavetă nouă pentru fiecare pat, dacă este posibil. Podelele vor fi igienizate la final.
Sursa: