Instrumentarul folosit în clinicile oftalmologice poate fi o sursă de trasmitere a diferiților agenți patogeni potențial periculoși pentru sănătatea pacienților, dar și a personalului medical. Tonometria de contact cu Schiotz sau tonometrul cu aplanare sunt asociate, în unele cazuri, cu focare de cheratoconjunctivită epidemică nosocomială. Relativ recent identificat SARS-CoV-2 (COVID -19) se răspândește în principal pe cale respiratorie dar și se poate transmite prin alte fluide corporale, inclusiv prin pelicula lacrimală. Diverse instrumente oftalmice pot deveni o sursă comună de răspândire a infecțiilor încrucișate.

Dezinfectarea chimică este una dintre cele mai frecvente metode utilizate pentru decontaminarea instrumentelor și a suprafețelor din mediu și pentru a preveni transmiterea agenților patogeni infecțioși la pacienți prin instrumente medicale și chirurgicale. Sunt disponibili diferiți dezinfectanți chimici cu un spectru variat pentru a lucra pe un grup diferit de organisme, astfel încât, în funcție de suprafață, se poate alege ușor produsul potrivit.

Trebuie înțeleasă diferența dintre sterilant și dezinfectant, terminologiile folosite în mod obișnuit și flexibil în practică. „Sterilizarea” se referă la un proces fizic sau chimic care distruge sau înlătură toată viața microbiană, inclusiv sporii. Spre deosebire de sterilizare, dezinfectarea nu are efect sporicid. Câțiva dezinfectanți pot ucide sporii cu timpi de expunere prelungi (3–12 ore); aceștia se numesc „sterilanți chimici”.

GLUTANOL® RTU – Dezinfectant pentru suprafete si instrumentar

La concentrații similare, dar cu perioade de expunere mai scurte (de exemplu, 20 min pentru glutaraldehidă 2%), acești dezinfectanți pot ucide toate microorganismele, cu excepția unui număr mare de spori bacterieni; motiv pentru care se numesc dezinfectanți de nivel înalt. Dezinfectanții de nivel scăzut pot ucide majoritatea bacteriilor vegetative, ciupercilor și a unor viruși într-un timp rezonabil (=10 min).

Curățarea prealabilă a obiectului; prezența încărcăturii organice și anorganice; tipul și nivelul de contaminare microbiană; concentrația și timpul de expunere la dezinfectant; natura fizică a obiectului (de exemplu, crăpături, balamale și lumeni); temperatura și pH-ul procesului de dezinfecție afectează atât eficacitatea dezinfectării, cât și a sterilizării.

SARS-CoV-2 este un virus învelit cu un genom ARN monocatenar extraordinar de mare, cu lungimea cuprinsă între 26 și 32 de kilobaze. Are un înveliș lipidic exterior fragil, care îl face mai susceptibil la dezinfectanți și căldură decât virușii neînveliți, cum ar fi rotavirusul, norovirusul și poliovirusul. Așa cum s-a stabilit, acest virus se răspândește în principal pe cale respiratorie și prin contactul cu suprafețe contaminate; rapoartele sugerează, de asemenea, conjunctivita ca un spectru al prezentării sale și o probabilitate mare ca virusul să fie prezent în fluidele corporale, inclusiv filmul lacrimal.

Recent, studiile au sugerat ca fiind utile concentrații incongruente de hipoclorit de sodiu (1% și, respectiv, 0,5%) pentru sterilizarea diferitelor instrumente oftalmice. Variabilitatea ghidurilor poate crea ambiguitate și teamă în rândul oftalmologilor. Într-o epidemie sau pandemie, este sarcina unui medic să prevină răspândirea acestui virus prin instrumente de la pacient la pacient, iar utilizarea unor dezinfectanți eficienți este crucială.

OXOKLIN Dezinfectant de nivel înalt

Alcoolul

Alcoolul etilic și alcoolul izopropilic sunt soluții utilizate în mod obișnuit în industria sănătății. Activitatea lor scade brusc sub concentrația de diluție de 50%, iar concentrația bactericidă optimă este de 60%–90% soluții în apă. Acțiunea sa antimicrobiană se datorează denaturarii proteinelor. Efectul bacteriostatic se datorează inhibării producției de metaboliți esențiali pentru diviziunea celulară rapidă. Concentrația de 60%–80% de alcool etilic este un agent virucid puternic care poate inactiva toți virusurile lipofile (de exemplu, Corona viridae, Herpes, Vaccinia și Gripa) și mulți virusuri hidrofile (Adenovirus, Rotavirus). Alcoolul izopropilic nu este activ împotriva enterovirusurilor non-lipidice, cum ar fi adenovirusul, dar este activ împotriva virusurilor lipidice (de exemplu, grupul Coronavirus).

GLUTACIDE® – Dezinfectant concentrat

Dezinfectanții pe bază de alcool pot fi utilizați eficient pentru sterilizarea diferitelor instrumente de îngrijire a sănătății. Tampoanele cu alcool izopropilic sunt folosite pentru a dezinfecta vârfurile Goldmann Applanation/Goniolensele/alte lentile fără contact. Cu toate acestea, soluția pe bază de alcool poate deteriora suporturile shellac ale instrumentelor cu lentile, tinde să se umfle și să întărească cauciucul și anumite tuburi de plastic după o utilizare prelungită și repetată, înălbi cauciucul și plăcile de plastic și poate deteriora vârfurile tonometrului după echivalentul a 1 an de lucru de utilizare de rutină.

Biprismele tonometrului înmuiate în alcool timp de patru zile au dezvoltat suprafețe frontale aspre care ar putea cauza leziuni corneene. Opacificarea corneei este raportată dacă IOP este măsurată imediat după curățare. Alcoolul este inflamabil și, prin urmare, trebuie depozitat într-o zonă răcoroasă și bine ventilată.

Clorul și compuși ai clorului

Hipocloriții, cei mai folosiți dintre dezinfectanții cu clor, sunt disponibili ca lichid (de exemplu, hipoclorit de sodiu) sau solid (de exemplu, hipoclorit de calciu). Produsele cu clor cele mai răspândite sunt soluțiile apoase de hipoclorit de sodiu 5,25%–6,15%, numite de obicei înălbitor de uz casnic. Au un spectru larg de activitate antimicrobiană, nu lasă reziduuri toxice, nu sunt afectate de duritatea apei, sunt soluții ieftine și cu acțiune rapidă. Cu toate acestea, produsele pe bază de clor pot produse iritație oculară sau arsuri orofaringiene, esofagiene și gastrice și leziuni chimice ale corneei.

De asemenea, clorul este, în concentrații mari, coroziv pentru metale. Activitatea microbicidă a clorului este atribuită în principal acidului hipocloros nedisociat. Soluțiile de hipoclorit din apa de la robinet la un pH > 8 depozitate la temperatura camerei (23°C) în recipiente de plastic închise și opace pot pierde până la 40% – 50% din nivelul de clor disponibil liber în decurs de o lună.

KLINTENSIV® KlinoChlor Tabs – Tablete efervescente clorigene

Mecanismul microbicid al clorului implică o combinație de factori cum ar fi clorurarea inelului de aminoacizi, pierderea conținutului intracelular, scăderea absorbției de nutrienți, inhibarea sintezei proteinelor, scăderea absorbției de oxigen, rupturi în ADN și sinteza deprimată a ADN-ului care duce la inhibarea proteinelor. Hipocloritul de sodiu este eficient atât împotriva grupărilor de virusuri lipofile (inclusiv HIV) cât și hidrofile. Sterilizarea vârfului de aplanare și dezinfecția la fața locului a blaturilor și a podelelor se poate face cu 0,1% până la 0,5% soluție proaspăt preparată de hipoclorit de sodiu. Cu toate acestea, trebuie reținut că soluția de hipoclorit de sodiu 0,5% este coroziv și reduce durata de viață a prismei la maximum 100 de cicluri a câte o oră fiecare. Soluția de hipoclorit de sodiu 0,5% este recomandată numai pentru contaminarea ridicată sau scurgerile mari de sânge și fluide corporale (>10 ml)

Compușii alternativi care eliberează clor și utilizați în mediul medical includ:

  • Dioxid de clor cu eliberare la cerere
  • Dicloroizocianurat de sodiu
  • Cloramină-T
  • Apă superoxidată.

Avantajul acestor compuși față de hipocloriți este că rețin clorul mai mult timp și, prin urmare, exercită un efect bactericid, iar autoritățile abilitate i-au aprobat ca dezinfectanți de nivel înalt. Cu toate acestea, este nevoie de echipamente specializate pentru a produce apă super-oxidată cu parametri perfecti, cum ar fi pH-ul, curentul și potențialul redox.

Glutaraldehida

Glutaraldehida este o dialdehidă saturată. Activitatea antimicrobiană a soluției depinde de durata diluției, de concentrația acesteia și de stresul organic. Soluția sa alcalină este sporicid. Activitatea biocidă a glutaraldehidei rezultă din alchilarea grupărilor sulfhidril, hidroxil, carboxil și amino ale microorganismelor, care modifică ARN, ADN și sinteza proteinelor.

Soluțiile pe bază de glutaraldehidă sunt eficiente atât împotriva grupurilor de virusuri lipofile cât și hidrofile. O soluție de 2,4% și 3,4% glutaraldehidă și o soluție combinată de 1,12% glutaraldehidă cu 1,93% fenol/fenat sunt aprobate ca dezinfectant de nivel înalt. Glutaraldehida este necorozivă și utilizată în mod obișnuit ca dezinfectant de nivel înalt pentru echipamente medicale, cum ar fi endoscoape, echipamente de anestezie și diverse instrumente medicale. O soluție specială de bacilocid, care conține glutaraldehidă, poate fi folosită pentru a curăța vârfurile Goldmann Applanation și Goniolensele. Odată diluată, această soluție are o perioadă de valabilitate de minim 14 zile. Deoarece este toxică și costisitoare, trebuie evitată pentru curățarea suprafețelor necritice. Dacă prelucrarea echipamentului se face în încăperi slab ventilate, personalul medical poate fi expus la niveluri ridicate de vapori de glutaraldehidă. Expunerea acută sau cronică poate duce la iritații sau dermatite ale pielii, iritații ale mucoaselor (ochi, nas, gură), epistaxis, dermatită alergică de contact, astm și rinită.

Dezinfectanți medicali pentru instrumentar și echipamente

Formaldehida

Formaldehida este utilizată în principal ca o soluție pe bază de apă numită formol, care este 37% formaldehidă în greutate. Soluția apoasă este bactericidă, micobactericidă, fungicidă, virucidă și sporicidă. Este un potențial cancerigenă și ar trebui stabilit un standard, limitând timpul de expunere a angajaților la formaldehidă conform ghidurilor standard.

Formaldehida distruge o gamă largă de microorganisme la concentrații diferite. Este virucid la 2%, cu excepția poliovirusului care necesită o concentrație de 8%, micobactericid la 4% și bactericid la 2,5%. Acțiunea sporicidă a formaldehidei este lentă și durează cel puțin 2 ore față de doar 15 min cu Glutaraldehida. Deși formaldehida-alcool este un dezinfectant de nivel înalt, utilizările sale pentru îngrijirea sănătății sunt limitate de fum iritant și miros înțepător chiar și la niveluri foarte scăzute (<1 ppm). Este folosit în principal ca fumigator în teatrul de operații.

Apa oxigenată

Peroxidul de hidrogen stabilizat este utilizat pe scară largă în instituțiile de îngrijire a sănătății și a obținut aprobarea ca dezinfectant de nivel înalt. Concentrațiile de peroxid de hidrogen de la 6% la 25% sunt promițătoare ca sterilizanți chimici. Funcționează prin producerea de radicali liberi hidroxil distructivi care pot ataca lipidele membranei, ADN-ul și alte componente celulare esențiale. Organismele care posedă sisteme de citocrom pot proteja celulele prin degradarea peroxidului de hidrogen în apă și oxigen. Are proprietăți bactericide, virucide, sporicide și fungicide. Cu toate acestea, are o acțiune limitată împotriva virusurilor hidrofile (de ex., Adenovirus). Concentrații cuprinse între 3% și 6% sunt utilizate pentru a dezinfecta lentilele de contact moi (de exemplu, 3% pentru 2-3 ore), tonometru biprisme și endoscoape. Prisma cu vârf de aplanare clătită incorect poate provoca leziuni corneene. Ca și în cazul altor sterilizanți chimici, diluarea peroxidului de hidrogen trebuie monitorizată. prin testarea regulată a concentrației minime efective (adică, 7,5%–6,0%). Peroxidul de hidrogen este excepțional de stabil atunci când este depozitat în recipiente întunecate.

Kintensiv – Apa oxigenată 3%

Iodofori

Un iodofor este o combinație de iod și un agent de solubilizare sau purtător; complexul rezultat oferă un rezervor de iod cu eliberare susținută și eliberează cantități mici de iod liber în soluție apoasă. Cel mai cunoscut și mai utilizat iodofor este povidona-iodul, un compus al polivinilpirolidonei cu iod. Iodul poate pătrunde rapid în peretele celular al microorganismelor și poate perturba sinteza proteinelor și a acidului nucleic. Iodoforii sunt bactericide, micobactericide și virucide, dar necesită timpi de contact prelungi pentru a ucide anumite ciuperci și spori bacterieni.

Majoritatea iodoforilor disponibili comercial nu sunt sporicide la diluția de utilizare recomandată. Utilizarea sa în oftalmologie se limitează la curățarea preoperatorie a locului chirurgical și la dezinfectarea instrumentelor medicale și a endoscoapelor. Iodul nu este potrivit pentru dezinfectarea suprafețelor dure.

Compușii cuaternari de amoniu

Compușii de amoniu cuaternar sunt dezinfectanți utilizați în mod obișnuit. Activitatea lor se reduce în apă dură; totuși, compușii cuaternari de amoniu mai noi, referiți la dialchil cuaternar (de exemplu, bromura de didecil dimetil amoniu) rămân activi în apa dură. Determină inactivarea enzimelor producătoare de energie, denaturarea proteinelor celulare esențiale și distrugerea membranei celulare. Este fungicid, bactericid și virucid împotriva virusurilor lipofile (încapsulate), dar ineficientă împotriva virusurilor hidrofile (neîncapsulate). Acest compus este mai puțin corosiv în comparație cu hipocloritul de sodiu. Utilizarea sa este obișnuită în igienizarea mediului a suprafețelor necritice, cum ar fi podele, mobilier și pereți. Poate fi folosit și pentru dezinfectarea echipamentelor medicale care intră în contact cu pielea intactă (de exemplu, cadru de probă).

KLINTENSIV® – Dezinfectant gata de utilizare

Concluzii

În concluzie, managementul medical trebuie să abordeze problemele infecției încrucișate și răspândirea agenților patogeni din mai mute perspective. Medici au sarcina de a preveni sau de a minimiza riscul de răspândire a infecției de la pacient la pacient. Cunoașterea caracteristicilor dezinfectanților chimici disponibili poate ajuta în luarea deciziilor corecte  și, prin modificări minore în protocoalele actuale de dezinfectare, se va asigura un mediu sigur, steril, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7942131/