Un număr de 187 de paturi ar urma să fie reduse din unităţile sanitare de pe raza judeţului Braşov. Prefectul judeţului, Ion Gonţea, s-a întâlnit, miercuri, cu conducerile Direcţiei de Sănătate Publică, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, spitalelor şi cu primarii localităţilor în care se află unităţi sanitare, pentru a găsi soluţii de reorganizare a activităţii şi de reducere a numărului de paturi.
Potrivit şefului DSP Braşov, Alexandru Bălescu, Ministerul Sănătăţii a propus ca, la nivelul judeţului, să fie reduse 300 de paturi, din cele 3.200 existente în prezent, el precizând însă că, în urma discuţiilor de miercuri, s-a luat decizia de a reduce 187 de paturi.
„Pe baza unei autoevaluări făcute de unităţile sanitare s-au făcut propuneri de reducere a numărului de paturi, de modificare a structurilor organizatorice şi trecerea unor unităţi cu structură juridică ca secţii exterioare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Astfel de propuneri s-au făcut pentru spitalele din Codlea, Săcele, Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din municipiul Braşov. Autorităţile locale din Săcele şi Codlea doresc să îşi păstreze spitalele în forma actuală”, a precizat şeful DSP.
Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Cătălin Cobelschi, nu a fost de acord ca Spitalul de Boli Infecţioase şi cel de Pneumoftiziologie să devină secţii ale clinicii pe care o conduce. „Legea 1174 prevede că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu poate avea în subordine secţii cronice. Deocamdată, propunerile vor fi trimise la Ministerul Sănătăţii şi vom vedea ce se va hotărî. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are 1.050 de paturi, 50.000 de internări pe an, 4.100 pe lună, cred că este suficient”, a spus directorul.
De altfel, potrivit prefectului Ion Gonţea, la întâlnirea de miercuri s-a discutat în mod deosebit despre soarta spitalelor din Codlea şi Săcele pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să le treacă în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi a spitalelor din Victoria şi Rupea pe care autorităţile locale doresc să le păstreze şi să se implice în funcţionarea lor.
„Sunt anumite secţii, cum sunt cele de chirurgie generală şi chirurgie pediatrică de la Spitalul din Codlea, a căror activitate trebuie oprită atâta vreme cât există asemenea secţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Copii din Braşov. Până vineri, autorităţile locale care doresc să menţină unităţile sanitare să se pronunţe clar, în scris, asupra acestui lucru. Am convenit cu fiecare unitate medicală numărul de paturi care va fi susţinut de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar restul să fie atribuite autorităţilor locale. Aceste decizii vor fi trimise la Ministerul Sănătăţii”, a spus prefectul.
Liderul sindicatului de profil din judeţul Braşov, Paul Negoescu, a subliniat că numărul de paturi la mia de locuitori nu poate fi acelaşi în România ca în Germania. „Ne aşteaptă zile grele. Ministrul Sănătăţii doreşte desfiinţarea directorilor, cel puţin reducerea numărului lor la jumătate, iar în acest caz va trebui să unească spitale şi un manager să răspundă de mai multe spitale. În judeţul Braşov există 13 spitale cu personalitate juridică. Câte vor rămâne vom vedea. Sper că nu se va întâmpla ca în judeţul Argeş unde Ministerul Sănătăţii a propus ca din 17 spitale să rămână patru”, a spus Negoescu. AGERPRES