Pe 10 decembrie a avut loc dezbaterea  profesională ”Aportul ANMCS la digitalizarea colectării datelor în sistemul sanitar românesc”, organizată de Oameni și Companii în cadrul Programului de Management Medical Modern în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, eveniment ce a reunit 140 de participanți din sistemul public de sănătate.

La  eveniment  au participat:  Dr. Marius Octavian Filip, Director – Unitatea de Standarde pentru Serviciile de Sănătate ANMCS; Costel Ciuchi – Senior Information Technology Expert, Secretariatul General al Guvernului; Dr. Horea Timiș, Director- Direcția de Sănătate Publică Arad; Constantin Poiană – Manager, Spitalul „Profesor Dr. Eduard Apetrei” Buhuși; Cristina Radu, manager executiv TEMESED.

Dr. Marius Octavian Filip, Director – Unitatea de Standarde pentru Serviciile de Sănătate ANMCS, a prezentat materialul cu tema “Aportul ANMCS la digitalizarea colectarii datelor in sistemul sanitar românesc, obiectivele specifice domeniului informatic al sistemul sanitar românesc: colectarea și punerea la dispoziția decidenților din sănătate, prin aplicația CaPeSaRo a A.N.M.C.S., de informații standardizate, obiective și actuale despre starea sistemului sanitar; generarea automată de rapoarte sau în funcție de solicitări specifice (CaPeSaRo  DASHBOARD)”.

Costel Ciuchi, Senior Information Technology Expert, Secretariatul General al Guvernului, a spus: “Obiectivul principal al inițiativei este asigurarea serviciilor de prevenire și raspuns în cazul atacurilor de securitate cibernetică lansate împotriva serviciilor de asistență medical din România. Un grup de experți lucrează voluntar cu echipa națională de securitate ciberbetică pentru a ajuta spitalele să își protejeze datele și infrastructura IT. Furnizorii de servicii medicale, care au nevoie de asistență pot contacta inițiativa la adresaȘ alerte.spitale@cert.ro sau pot utiliza formularul de contactde pe site-ul CERT.RO.”

Dr. Horea Timiș a menționat:  “Am apelat la STS şi împreună cu ei am făcut primele cloud-uri. Așadar dacă mâine pică tot, noi avem back-up. Migrarea datelor – din xls în xls – mutăm aceeași bază din calculator în calculator şi aparea eroarea umană. De câte ori apare un om în circuitul de date, de atâtea ori creşte riscul de eroare. Noi suntem intercalaţi cu bazele de date de la Evidența Populaţie și CAS.  Într-un minut pot suna 2000 de pacienţi, iar robotul Florina le poate răspunde tuturor! Este important să ai o infrastructură proprie a instituţiei. Ne-am securizat astfel toate informațiile.”

Operatorul evenimentului este Oameni și Companii, fondată în anul 2000, care numără 35 de specialiști ce proiectează, dezvoltă și livrează anual peste 100 de soluții de marketing, printre care și 26 de platforme digitale cu + 7.000 de abonați. Cu ajutorul acestor platforme și utilizând strategii personalizate de conținut, Oameni și Companii se adresează simultan unui grup complex de peste 100 de comunități.

Partenerii acestei ediții au fost: Liamed, Pfizer, Regina Maria, Alliance Healthcare, Roche, Farmaciile Alphega.