Necesitatea elaborării unui document care va conţine propuneri privind principalele direcţii de acţiune în combaterea insuficienţei cardiace şi care va fi înaintat Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost principala concluzie a dezbaterii de luni cu tema „Insuficienţa cardiacă în România”, organizată de Asociaţia S.O.S. Drepturile Pacienţilor.

Potrivit unui comunicat remis de europarlamentarul Cristian Buşoi, principalele direcţii de acţiune propuse în cadrul dezbaterii vizează elaborarea unei strategii naţionale privind insuficienţa cardiacă şi introducerea bolilor cardio-vasculare în rândul afecţiunilor cu impact major în sănătatea publică, prioritizarea investiţiilor în crearea de unităţi medicale specializate, încurajarea finalizării protocoalelor clinice conform cu ghidurile europene, implementarea noilor terapii în cadrul cardiologiei intervenţionale, dezvoltarea unui registru naţional care să ofere o imagine de ansamblu asupra insuficienţei cardiace şi încurajarea cercetării ştiinţifice şi a educaţiei medicale continue.

„Principalele subiecte subsecvente de dezbatere au vizat necesitatea suplimentării bugetului alocat Sănătăţii, a majorării numărului de medici specialişti în acest domeniu, dar şi creşterea calităţii actului medical, în paralel cu suplimentarea numărului de unităţi medicale de specialitate. Totodată, cei prezenţi au insistat asupra necesităţii derulării unor campanii de informare şi conştientizare a opiniei publice asupra riscurilor acestei afecţiuni”, arată sursa citată.

Asociaţia S.O.S. Drepturile Pacienţilor a organizat, luni, dezbaterea cu tema „Insuficienţa cardiacă în România”, sub auspiciile Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi cu sprijinul organizaţiei The Heart Failure Policy Network.

La dezbatere au participat preşedintele interimar al CNAS Radu Ţibichi, secretarul de stat în MS dr. Corina Pop, consilierul de stat Diana Loreta Păun – Departamentul Sănătate Publică din Administraţia Prezidenţială, precum şi Vasile Cepoi – preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate şi Raul Pătraşcu – consilier de stat la Cancelaria primului-ministru.
Aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă, 25.000 de persoane fiind diagnosticate în fiecare an. Prevalenţa insuficienţei cardiace în România este de 4,7% din populaţia totală, cu mai mult de 2% peste media europeană. Mai mult, în 2010, în România, s-au înregistrat aproximativ 138.000 de decese din cauza acestei afecţiuni. AGERPRES