Deteriorarea funcției renale a fost asociată cu niveluri crescute de biomarkeri din sânge legați de demență, dar nu cu un risc crescut pentru boala Alzheimer sau demență, au raportat cercetătorii în JAMA Network Open.
„În cadrul studiilor anterioare, funcția rinichilor a fost asociată cu riscul de demență, inclusiv cu Alzheimer și cu demența vasculară. Totuși, literatura privind această asociere a fost inconsecventă; există mai multe studii care nu au arătat nicio asociere între funcția rinichilor și riscul de demență sau declinul cognitiv”, susține Hannah Stocker, de la Universitatea Heidelberg din Germania.
Stocker și colegii săi au evaluat asocierea funcției renale cu riscul incidenței bolii Alzheimer sau demență în decurs de 17 ani, și cu biomarkerii din sânge – tau181 fosforilat (p-tau181) și proteina acidă fibrilară glială (GFAP).
Cercetătorii au efectuat un studiu cu 9.940 de participanți din Germania, care au fost înregistrați în perioada 2000- 2002 și monitorizați timp de până la 17 ani.
Un total de 6.256 de participanți (vârsta medie la momentul inițial, 61,7 ani; 54,4% femei) au finalizat perioada de urmărire, 510 au primit un diagnostic de demență în decurs de 17 ani. Eșantionul studiului în cadrul căruia se analiza un biomarker de sânge legat de demență a inclus 766 de participanți.
Ipoteza studiului nu a asociat insuficiența renală cu un risc mai mare de demență, în decurs de 17 ani.
Cu toate acestea, deteriorarea funcției renale a fost asociată cu un nivel ridicat al neurofilamentului (beta = 0,47) și p-tau181 (beta = 0,21) din sânge. Cercetătorii au raportat asocieri semnificative cu nivelurile GFAP, dar numai în rândul participanților de sex masculin.
„Deteriorarea funcției renale a fost asociată cu niveluri mai ridicate ale biomarkerilor din sânge, dar nu cu Alzheimer sau demență. O asociere specifică sexului între funcția rinichilor și nivelul GFAP a fost evidentă, cu asocieri semnificative observate doar în rândul bărbaților”, au declarat Stocker.
Sursă: Healio.com