Webinarul „Rolul GKS în neurochirurgia modernă”, desfășurat pe 23 mai 2024 pe platforma EventsMax.ro, l-a avut ca invitat special pe Conf. Dr. Lucian Eva, manager al Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași. Dr. Eva, un reputat medic neurochirurg, a prezentat în detaliu inovațiile și avantajele Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul spitalului.

Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași va împlini doi ani de realizări impresionante în domeniul medical. De la deschidere, această unitate medicală inovatoare a adus speranță și vindecare în viața a sute de pacienți cu tumori pe creier.

Radiochirurgia Leksell Gamma Knife este utilizată pentru a trata diverse afecțiuni cerebrale, incluzând tumorile cerebrale, malformațiile arteriovenoase, nevralgia trigemenului, neuromul acustic și tremorurile. Această tehnologie este o formă extrem de precisă de radioterapie care utilizează fascicule intense de raze gamma, concentrate cu o acuratețe maximă, pentru a trata leziunile din creier.

Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Nicolae Oblu”  este singurul spital din România acreditat AOSpine, ceea ce înseamnă că putem pregăti specialiști în chirurgia spinală.  AOSPINE este divizia de cercetare și excelență în domeniul neurochiriugiei a Fundației Internaționale AO (lider mondial în cercetare medicală). Acreditarea obținută de spitalul ieșean aduce unitatea medicală în elita medicinii mondiale.

Radiochirurgia Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife este un tratament inovativ care este disponibil în România de ceva timp. Un alt centru de acest tip se află în București, în cadrul Spitalului Bagdasar-Arseni, unde doi dintre colegii mei reușesc să facă pacienții fericiți de mai bine de 10 ani.

Conf. Dr. Lucian Eva: “Comunitatea celor care practică radiochirurgia stereotactică în România este mică, numărând doar patru neurochirurgi care au implementat și utilizează această tehnologie. Avantajul tehnologiei de la  „Prof. Dr. Nicolae Oblu” constă în faptul că aparatul este de ultimă generație, permițându-ne astfel să extindem gama de indicații pentru tratamentul leziunilor neurochirurgicale datorită structurii avansate a sistemului.”

Istoria radiochirurgiei Gamma Knife datează de la începutul anilor 1951, când neurochirurgul suedez Lars Leksell a început să dezvolte această tehnică, inventând în cele din urmă termenul „radiochirurgie”. Împreună cu biologul radiolog Borje Larsson, Leksell a avut ca scop crearea unui dispozitiv care să poată ținti leziuni cerebrale cu o precizie ridicată utilizând raze gamma.

Primul pacient tratat cu ajutorul sistemului Leksell Micro-Stereotactic a fost în anul 1949. Acest sistem a permis plasarea precisă a unui ac, canulă sau electrod în anumite locații din creier fără ghidare vizuală directă. Această tehnică a fost dezvoltată de neurochirurgul suedez Lars Leksell, care a continuat să inoveze în domeniul neurochirurgiei stereotactice.

În 1968, a avut loc prima procedură cu ajutorul Gamma Knife, utilizând 179 de surse gamma cu colimatoare rectangulare de 3×5/3x7mm la Spitalul Sophiahemmet din Stockholm, Suedia.

Conf. Dr. Lucian Eva: “Laboratorul GKS Iași este un proiect început în anul 2018 și a fost finalizat în 2022, am investit 5.250.000 de euro în sisteme, amenajare spațiu și proiect, echipa medicală este formată din Conf. Dr. Lucian Eva – neurochirurg, Dr. Razvan Buga – neurochirurg, Dr, Dragoș Iancu – radiotrapeur, Fiz. Vasile Dăscălescu – fizician medical, Fiz. Călin Buzea – fizician medical, As. Diana Miron, As. Florentina Tofan și Inf. Gabriela Însurațelul. Deținem un sistem GKS Icon cu posibilități de fixare – 2 cadre  G-frame și vantaage sau mască termoplastică, două aparate de rezonanță magnetică de 1,5T, unul este dedica doar acestui laborator, un Angiograf biplan Toshiba, 3 CT în cadrul spitalului, Lab. GKS este securizat prin proiect de către departamentul de aparare SUA, acest lucru înseamnă ca accesul în laborator se face prin biometrie, cu coduri de acces pentru fiecare angajat care lucrează în acest departament, acesta este securizat și apărat de Jandarmeria Româna prin HG. În perioada 18 iulie 2022 –  mai 2024, au fost tratați peste 800 de pacienți și au fost făcute peste 2000 de sedițe de tratament, mai mult de jumătate sunt efectuate pe mască. Patologiile tratate în GKS Iași sunt: meningioame, schwanom (vestibular, trigemen), adenom hipofizar, craniofaringiom, ependimom, neurocitom, cavernom, melanom uveal, carcinom nazofaringian, metastaze, malformații arteriovenoase, nevralgie trigeminală.”

Webinarul „Rolul GKS în neurochirurgia modernă” a fost organizat pe 23 mai de EventsMax.ro, platforma Oameni și Companii dedicată evenimentelor business și profesionale, cu suportul MedicalManager.ro.

Înregistrarea completă a webinarului poate fi urmărită aici: https://fb.watch/sgaJHzAuKi/