La initiativa lui Nicolae Dobrota, presedintele grupului de lucru Gorj al Asociatiei de lupta împotriva bolii Parkinson – asociatie condusa la nivel national de ing. Dan Raican Stoian, la sediul Primariei Targu Jiu a avut loc pe 3 mai o dezbatere pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilitati. Evenimentul a fost moderat de dr. Maria Mihaela Szerac, CEO Houston, compania care a realizat conceptul evenimentului si managementul proiectului.

Intr-un format atipic, in jurul unei mese rotunde, au stat oameni cu drepturi egale – reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, ai autoritatilor publice si medicale de pe plan local, ai medicilor de familie, farmacistilor, spitalului judetean, etc.  Au fost discutate deschis o parte din provocarile cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati, iar persoanele care au avut raspunsurile la intrebari, le-au oferit.

Prima provocare a fost cea legata de pregatirea profesionala a persoanelor cu dizabilitati si de modul in care pot ajunge sa se angajeze. Romeo Chiriac, director executiv AJOFM Gorj a avut o interventie care a fost urmata de aplauze din partea participantilor care au apreciat in mod deosebit implicarea si interesul manifestat constant pentru a gasi solutii pentru ei. Romeo Chiriac a vorbit despre sumele (marite) pe care le primesc cei care angajeaza persoane cu dizabilitati, despre localitatile din Gorj care fac parte din planul national de mobilitate, despre cursurile pe care urmeaza sa le organizeze institutia pentru formarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati pentru meserii solicitate de angajatorii din Gorj. A fost apreciata si legatura stransa intre AJOFM si centrul Christian, reprezentat la eveniment de Daniel Andrei, o persoana extrem de implicata in viata comunitatii locale. Munca in echipa da intotdeauna rezultat, mai ales cand comunicarea este buna si interesul mare. Daniel Andrei a reamintit celor prezenti la eveniment faptul ca Centrul editeaza singura revista din Romania in care sunt oferite informatii administrative de interes pentru toate persoanele cu dizabilitati si a invitat persoanele prezente la dezbatere sa participe in data de 5 mai, ora 11:00, la activitatile pregatite de centru cu ocazia  Zilei Europene de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi, in parcul de la Coloane.

Prezent la eveniment, conf.univ.dr. Tataru Tiberiu a declarat faptul ca la acest moment in SJU Targu Jiu sunt angajate 27 de persoane cu dizabilitati si a informat participantii faptul ca, special pentru persoanele cu dizabilitati a fost facut in cadrul cladirii administrative, la parter, un birou special in care aceste persoane pot discuta orice probleme au conducerea spitalului.

Participantii la eveniment au fost de acord cu faptul ca este important sa aiba sustinerea personelor de decizie din institutii pentru a sti exact cui trebuie sa se adreseze pentru diferite probleme si mai ales, la cine pot apela in situatia in care problemele nu se rezolva sau se rezolva in intervale de timp care nu se incadreaza in termenele prevazute de lege.

Au fost prezenti la eveniment si dr. Daiana Angheloiu, vicepresedinte Promedica si Ion Maruta, presedinte Sindicatului Sanatatea – care a propus ca fiecare persoana si institutie sa se gandeasca bine cui si pentru ce aloca 2% si  chiar sa se ia in considerare infiintarea unei fundatii care sa ajute oamenii sa ia decizii in acest sens.

Din 5200 de bilete la tratament alocate Casei de pensii, in jur de 1000 au fost nevalorificate din varii motive, ceea ce se va rezolva pe viitor printr-o comunicare si informare mai buna a potentialilor beneficiari. Participantii au aflat modul in care se calculeaza punctajul pentru alocarea acestor bilete, faptul ca pot gasi informatii pe site-ul institutiei si chiar au fost invitati de doamna director Ioana Talau la discutii de cate ori apare o problema.

DGASPC Gorj a fost reprezentat la eveniment de Florin Dumitrescu, care a afirmat faptul ca toate intrebarile si propunerile vor fi trimise persoanelor care raspund de diferite departmente din institutie si ca va informa participantii despre statusul rezolvarilor problemelor.

Presedintele Asociatiei Nationale a Surzilor filiala Gorj, Constantin Manoiu, a adus in discutie faptul ca sunt persoane de decizie care nu cunosc faptul ca persoanele surdo-mute pot conduce autoturisme. Deasemenea, persoanele cu epilepsie pot conduce autoturisme in anumite conditii.

Discutii aprinse au fost declansate de interventia dr. Mihaela Pungan, medic neurolog, care a sustinut faptul ca in judetul Gorj pacientii sunt trimisi sa obtina mai multe referate decat este necesar conform legii, aspect care implica uneori atat probleme de deplasare cat si costuri mai mari. Dr. Pungan a prezentat participantilor solicitarile si punctele de vedere trimise catre persoanele de decizie din Gorj, catre Ministerul Muncii si a anuntat faptul ca a fost declansata chiar o ancheta penala in acest sens. Invitati special la eveniment pentru a impartasi modul in care stau lucrurile in alte judete, Nicolae Badea, director DGASPC Valcea si psiholog clinician Simona Deicean, reprezentant DGASPC Arad, au sustinut punctul de vedere al dr. Pungan, referitor la prevederile legale.

Cei prezenți au primit și broșura “Recomandari pentru cei apropiati persoanelor cu boala Parkinson”, adresată familiilor și persoanelor apropiate celor care suferă de boala Parkinson, un produs realizat de Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson cu sprijinul companiei Krka și promovat de compania Houston.

Au raspuns invitatiei de a participa la eveniment si au contribuit activ si Amali Teodorescu, vicepresedinte al Asociatiei Transplantatilor din Romania alaturi de Sorin Floarea, Robert Gavrilescu, Adela Traistaru ( Asociatia Sf Ana), Alina Bojinca – din partea primariei Bumbesti Jiu, Irina Ilea, reprezentant al Primariei Novaci, Dr. Monica Radu,Dr. Cimpulescu Florica, Isabela Dobrotă, Georgiana Andritoiu, Paula Balan si pacienti cu diverse patologii si reprezentanti media.