Ciuhodaru_Tudor-1.jpgDeputatul Tudor Ciuhodaru vrea ca în această sesiune să fie votat un proiect legislativ ce vizează deblocarea posturilor vacante din sistemul sanitar în funcţie de normativele de personal aflate în vigoare.

Medicul-deputat Tudor Ciuhodaru consideră că astfel ocuparea posturilor vacante din sistemul sanitar se va face în funcţie de normativele de personal aflate în vigoare, pe categorii şi locuri de muncă şi să nu facă obiectul unor suspendări. Deputatul UNPR consideră că în urma adoptării acestui proiect legislativ se va reduce deficitul de personal din sistemul sanitar şi migraţia alarmantă a cadrelor medicale. Ciuhodaru cere ca acest punct de vedere să fie susţinut şi în următoarele negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.

‘România a atins masa critică. Numai că nu vorbim de o explozie ci de o implozie a numărului de medici rămaşi în ţară. Suntem în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de medici raportat la mia de locuitori – 1,9 medici/1000 locuitori. Există judeţe lipsite de anumite specialităţi medicale iar aproape 100 de localităţi nu au nici măcar un medic de familie. În România vorbim deja de decimarea personalului medical, pentru că 10% din medici au plecat din ţără iar perpetuarea acestui fenomen ar putea duce la colapsul sistemului de sănătate, în mai puţin de zece ani’, a declarat vineri Tudor Ciuhodaru.

Parlamentarul ieşean afirmă totodată că blocarea ocupării prin concurs a posturilor vacante prin apariţia OUG 34/2009 şi a OUG 1/2010 a acutizat acest deficit, fapt care îngreunează desfăşurarea activităţii medicale şi periclitează efectuarea actului medical. În acest sens, Ciuhodaru opinează că ‘s-a ajuns chiar ca în unele situaţii un angajat din sistem să suplimenteze activitatea altor cinci angajaţi, fapt care poate avea consecinţe nefaste asupra calităţii actului medical’.

‘Mi se pare anormal să se încerce realizarea de economii prin blocarea angajărilor într-un sistem de importanţă naţională, care se confruntă oricum cu un deficit major de personal şi cu subfinanţarea cronică. Oricât şi-ar dori unii, medicina nu se poate face pompieristic iar sănătatea românilor nu poate fi asigurată fără personalul calificat. Convenţia de la Alma Ata ne spune că sănătatea nu reprezintă doar absenţa bolii şi a infirmităţii, ci acea stare de bine fizic psihic şi social. Consider că asigurând românilor medicii de care au nevoie facem doar un prim pas pe drumul spre o Românie sănătoasă’, a mai spus Tudor Ciuhodaru. AGERPRES