MovilaPetru.jpgÎn urma unor discuţii şi întîlniri cu reprezentanţi ai ONG-rilor care susţin în cadrul unei coaliţii prevenirea cancerului de col uterin, deputatul PDL Petru Movilă a înaintat conducerii Ministerului Sănătăţii o listă de propuneri şi sugestii pentru continuarea programului de vaccinare împotriva HPV.

„Întreruperea programului de vaccinare împotriva HPV nu este oportună iar Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească soluţii viabile pentru continuarea acestuia, atît pentru 2012, cît şi pentru anul 2013. Avînd în vedere contextul economic actual şi faptul că pentru acest an nu a fost alocat un buget pentru vaccinarea împotriva HPV, consider că Ministerul Sănătăţii ar trebui să găsească totuşi o soluţie de compromis pentru vaccinarea femeilor care solicită acest lucru”, a declarat deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor.

Deputatul Petru Movilă a transmis o serie de propuneri şi sugestii discutate împreună cu reprezentanţii ONG-rilor pentru continuarea programului de vaccinare împotriva HPV. Astfel, pentru ca acest program de vaccinare să continuie şi în acest an, dar la o scară mai redusă, Ministerul Sănătăţii ar trebui să achizitioneze 10.000 de doze, pentru care ar urma sa plătească aproximativ 2.500.000 de lei. „Pentru anul 2013 s-a propus formarea unui grup de lucru din care să facă parte experţi în comunicare, în epidemiologie, în implementarea de programe naţionale de prevenţie şi de sănătate şi care să configureze pe viitor un program eficient de vaccinare împotriva HPV”, a adăugat deputatul Movilă.

Sugestiile făcute în cadrul dezbaterii cu privire la modalităţi concrete de implementare a programului de vaccinare HPV s-au referit la faptul că programul de vaccinare împotriva HPV poate fi inclus în programul de imunizare ce cuprinde vîrsta între 9-13 ani, că poate fi extins pentru populaţia feminină cuprinsă între 14-26 ani şi, acesta din urmă, inclus în programele naţionale de boli transmisibile. O altă propunere susţine ca vaccinarea să fie realizată de către medicii de familie, ginecologi sau pediatri.
„Am susţinut întotdeauna că, în sistemul de sănătate, prevenţia este mai puţin costisitoare decît tratamentele intraspitaliceşti. Programele de prevenţie sînt mai eficiente şi ar putea scuti sistemul de sănătate de nişte cheltuieli mult mai mari”, a mai spus deputatul Petru Movilă.

Ministerul Sănătăţii plăteşte, anual, 60.000.000 de milioane de euro pentru pacientele bolnave de cancer de col uterin. Desfăşurarea unui program de prevenţie, prin vaccinare împotriva HPV, pe un număr de 100.000 de persoane este în valoare de 20.000.000 de milione de euro. Adică, fiecare român ar plăti aproximativ 1 euro pentru un program de vaccinare împotriva HPV care este eficient pe termen mediu şi lung.