Deputatul USR Emanuel Ungureanu îi solicită ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, despre care spune că ar avea datorii de câteva sute de mii de euro.

Potrivit unei interpelări depuse de deputatul USR, Institutul s-ar afla în pragul colapsului financiar. El acuză că situaţia ar fi fost cauzată de felul în care a fost manageriat Institutul, în ultimii ani de zile, de către fosta echipă de conducere, al cărei mandat s-a încheiat în decembrie anul trecut.

„Vă semnalez situaţia dezastruoasă în care se află o unitate medicală de prestigiu din Cluj-Napoca, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR). Din păcate, aceasta se află în colaps financiar cu sentinţe judecătoreşti de executare silită din cauza faptului că a acumulat datorii în ultimii 4 ani de aproape o jumătate de milion de euro. Fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în Consiliul de Administraţie, sunt direct responsabili de această situaţie.(…) Vă rog domnule ministru să trimiteţi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a verifica relaţiile contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed (n. red. – clinică privată construită de medicul Mihai Lucan) cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost ‘căpuşată’ de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan, care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca”, se arată în scrisoarea trimisă ministrului Sănătăţii de Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Parlamentarul clujean mai semnalează că, în acest moment, după ce unitatea a fost condusă de fostul manager Dan Sânpetrean şi de profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie Transplant Renal, ICUTR nu are director medical, nu are şef al secţiei Transplant, iar actualul manager se află într-o perioadă de interimat, nefiind sprijinit de un Consiliu de Administraţie funcţional.

Emanuel Ungureanu mai reclamă faptul că ar fi existat o practică, pe care a aflat-o din plângerile pacienţilor şi care ar fi funcţionat ani de zile, prin care mulţi bolnavi veniţi cu bilet de trimitere la Institut erau direcţionaţi către Clinica Lukmed.

„Vă atrag atenţia că este de notorietate faptul că Mihai Lucan patronează, prin intermediul familiei sale, o prosperă clinică privată extrem de profitabilă în timp de ICUTR s-a cufundat în datorii şi este la un pas de faliment (…) Foarte multe voci din interiorul ICUTR reclamă faptul că Departamentul ESWL din cadrul institutului a fost desfiinţat intenţionat pentru ca pacienţii asiguraţi, care caută vindecare în această instituţie, să poată fi trimişi pentru tratament la clinica privată a profesorului Lucan de unde, în aceeaşi zi, după efectuarea plăţii, erau transferaţi înapoi în ICUTR pentru a primi îngrijiri medicale”, a mai arătat Emanuel Ungureanu.

Actualul manager interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că situaţia este într-adevăr gravă, institutul acumulând în câţiva ani datorii reprezentând aproape o jumătate de milion de euro.

„Eu sunt manager interimar din ianuarie anul acesta. La preluarea mandatului, am găsit institutul într-o situaţie aşa cum a fost descrisă, poate fi caracterizată ca şi colaps. În momentul în care ai datorii care se apropie de 2 milioane de lei, cu acţionare în instanţă de executare silită, putem defini asta ca şi colaps. Acum, vinovaţii nu-i identific eu, sunt alte organe ale statului care pot să tranşeze asta. Noi, în momentul de faţă, trebuie să ne redresăm şi nu putem închide un spital care are totuşi o reputaţie, nu ne putem permite să facem asta nici faţă de angajaţii noştri, nici faţă de pacienţii noştri. Trebuie să mergem mai departe şi cerem sprijinul autorităţilor să ne ajute să trecem peste perioada aceasta dificilă”, a spus Silviu Moga.

Noul manager a precizat că trebuie făcută o distincţie între activitatea de transplant renal a Institutului, care este unul dintre cele mai active din regiune în acest domeniu, şi cea de tratare a pacienţilor prin fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Activitatea de transplant este finanţată de Ministerul Sănătăţii, prin Programul naţional de Transplant. Problemele financiare ale Institutului sunt legate de partea de urologie, unde banii provin de la bugetul Casei Naţionale de Asigurări. Sunt două surse de finanţare diferite, nu aş putea spune că pe partea de transplant sunt probleme. Cu asiguraţii, acolo sunt probleme”, a explicat managerul ICUTR. AGERPRES