Deputatii au aprobat, marti, un proiect privind modificarea Legii farmaciei care elimina criteriul demografic de 4.000 de locuitori pentru infiintarea farmaciilor in mediul rural si exclude Colegiul Farmacistilor de la realizarea de inspectii.

Initiativa a primit 188 de voturi favorabile, 43 impotriva si nicio abtinere. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Cristian Irimie a explicat ca proiectul era necesar in conditiile in care Legea farmaciei a determinat dificultati de implementare, deoarece contine prevederi contradictorii si inaplicabile.

Proiectul reduce numarul institutiilor implicate in monitorizarea farmaciilor, elimina prevederile care presupun implicarea Colegiului Farmacistilor atat in inspectii, cat si in eliberarea avizului de oportunitate si cele referitoare la aprobarea tacita a drogheriilor care ar putea duce la infiintarea unor unitati farmaceutice fara indeplinirea prevederilor legale a caror indeplinire este verificata prin inspectii.

Fostul ministrul al Sanatatii Eugen Nicolaescu (PNL) a criticat adoptarea proiectului legislativ, catalogandu-l drept o „mostra de birocratie si nepricepere”. „Din punctul meu de vedere este o mostra tipica de birocratism, nepricepere si, culmea, de consolidare a caracterului monopolist al Ministerului Sanatatii. Concluzia trista este ca incurajeaza coruptia in Romania si aveti mostre suficiente in text. (…) Actul normativ ii obliga pe cei care doresc sa-si deschida o farmacie sa fie la dispozitia Ministerului Sanatatii, chiar si in conditiile in care acesta nu-si indeplineste atributiile. Cu alte cuvinte, daca ministerul nu este capabil sa faca o inspectie, petentul ramane in continuare la dispozitia ministerului, pentru ca prin lege se elimina aprobarea tacita”, a declarat, de la tribuna Camerei, Nicolaescu.

El a subliniat ca introducerea Colegiului Farmacistilor in foarte multe activitati dadea o „nota suplimentara de profesionalism si de responsabilitate a corpului profesional”. „Reglementarea in exces pe care vrea sa o introduca Ministerul Sanatatii este contraproductiva si nu va face decat sa ingreuneze activitatea”, a precizat deputatul. In acest context, Nicolaescu i-a indemnat pe deputati sa voteze impotriva proiectului argumentand ca in caz contrar vor fi de acord cu „intarirea birocratiei, centralizarea si imbogatirea buzunarelor inspectorilor din Ministerul Sanatatii”.

In schimb, deputatul democrat-liberal Samoil Vilcu a subliniat ca aceasta lege, prin care se reuseste aducerea la „normalitate” a farmaciilor de la sate, permite accesul oamenilor de la tara la medicamente. „Domnul fost ministru Nicolaescu putea sa ne spuna de ce nu a descentralizat aceasta activitate atunci cand a fost ministru”, a conchis Vilcu. Proiectul a fost aprobat de Senat in aprilie, iar Camera Deputatilor este for decizional.