Dramele prin care au trecut pacienți pe care i-a cunoscut și care au ajuns, din nefericire, să poarte pecetea morții, l-au determinat pe deputatul Emanuel Ungureanu (foto), Vicepreședinte al Comisiei de Sănătate, să devină unul dintre inițiatorii proiectului de lege privind infecțiile nosocomiale. ”Dramele prin care am trecut și eu, alături de pacienți pe care i-am cunoscut, printre care și copii, m-au marcat și m-au determinat să susțin cu toată forța acest proiect. Dinainte de a deveni deputat, dar și în prezent, mă ocup de asociația care sprijină peste 145 de copii si tineri dependenți de dializă din România, așa am fost martor la moartea unor copii, din cauza infecțiilor nosocomiale. Practic, moartea m-a determinat să fiu unul dintre inițiatori”, a explicat Emanuel Ungureanu.

emanuel ungureanu deputat comisia sanatate”Subraportare sau raportare în doi peri, lipsa de circuite sunt doar câteva aspecte pe care încercăm să le remediem, în speranța că lucrurile se vor îmbunătăți și în acest domeniu, orice măsură este binevenită”, a mai spus deputatul USR.

Comitet Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale

Deputatul Ungureanu semnează, în calitate de inițiator, alături de senatorul Adrian Wiener și deputatul Tudor Pop, tot de la USR, proiectul de lege depus în Parlament pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea infecțiilor nosocomiale. Acesta prevede, printre altele, înființarea unui Comitet Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, activitatea acestuia urmând să fie coordonată de Ministerul Sănătății. Principalele măsuri la nivel naţional vor include: elaborarea de ghiduri de prevenire, diagnostic şi tratament pentru principalele sindroame IAAM, stabilirea necesarului de personal medical, în vederea prevenirii, diagnosticării şi îngrijirii eficiente a IAAM și asigurarea de către spitalele nou construite a unui minimum de 50% paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duş şi grup sanitar propriu.

Conform proiectului, personalul medical din unităţile sanitare şi din centrele rezidenţiale este responsabil de depistarea, de la evaluarea iniţială şi apoi pe parcursul internării, a unor manifestări evocatorii de IAAM. Apariţia oricărei infecţii la un pacient spitalizat va fi, în mod obligatoriu, comunicată de asistenta şefă şi de medicul curant către SPIAAM (structură din cadrul spitalului), pentru a putea evalua caracterul asociat asistenţei medicale al infecţiei şi a decide măsurile necesare, pentru a preveni apariţia unor cazuri ulterioare. Pentru sprijinirea activităţii de îngrijire a infecţiilor şi utilizare judicioasă a antibioticelor, în fiecare unitate medicală vor fi elaborate şi aplicate protocoale locale de diagnostic, profilaxie şi tratament pentru principalele sindroame infecţioase, bazate pe recomandările din ghidurile naţionale de profil şi pe particularităţile de rezistenţă microbiană şi consum de antibiotice din respectiva unitate medicală. Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, va înfiinţa o supraspecializare pentru asistenţii medicali de igienă spitalicească, cu o curriculă de pregătire specifică.

Context

Nivelurile actuale de rezistență antimicrobiană (AMR) în România reprezintă un motiv serios de îngrijorare. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) a concluzionat, după vizita din România, realizată în martie 2017, că nivelurile de rezistență antimicrobiană locale sunt îngrijorătoare, fiind mai mari, comparativ cu majoritatea țărilor din UE.

Potrivit specialiștilor, câțiva factori contribuie la situația actuală: consum mare de antibiotice, datorat, în mare parte, prescrierii necorespunzătoare, faptul că există limitări, în ceea ce privește infrastructura din spitale, și o lipsă de competențe cheie, în rândul personalului medical și lipsa monitorizării: câţi pacienţi mor, exact, din cauza infecţiilor nosocomiale. În plus, România nu are date solide despre ratele AMR, infecțiile asociate asistenței medicale (HAI) și consumul de antimicrobiene, la nivel local, pentru a realiza ghidurile de tratament potrivite și pentru a obține o utilizare prudentă a antibioticelor și măsuri de prevenire și control a infecțiilor nosocomiale (IPC).