”Există speranță. Există viață și după cancer. Totul depinde însă de fiecare dintre noi, de modul în care înțelegem să luptăm cu boala, de faptul că nici macar o secundă nu trebuie să renunțăm. Da, cancerul ovarian este, la nivel mondial, al șaptelea cel mai frecvent cancer care afectează femeile, iar rata de supravietuire este de numai 45%. De ce? Pentru că, din păcate, de obicei, este depistat foarte târziu. Statisticile arată că doar 15% dintre cazuri sunt identificate în stadiul incipient. De aceea, prevenirea este foarte importantă, în acestă boală cumplită”, a declarat, pentru Medical Manager.ro, deputatul Bianca Gavriliță, membru al Comisiei de Sănătate, de profesie medic primar obstetrică-ginecologie, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată în fiecare an pe 8 mai.

”Eu și colegii mei din Grupul de Lucru pentru Combaterea Cancerului din Camera Deputaților încercăm să elaborăm programe de prevenție, care să determine medicina românească să aibă o abordare integrată, în toate cazurile de cancer. Mai mult, cred ca înființarea unor grupuri de sprijin, de suport, dar și a unor linii telefonice pentru bolnavii de cancer trebuie să fie printre prioritățile noastre”, a mai spus deputatul.

 

Context

Potrivit unor statistici, rata de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzută, dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de conştientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce şi implicit a unui diagnostic tardiv, gradul de supravieţuire a celor bolnavi este foarte redus.

Prevenirea este foarte importantă în această boală. În prezent, există două opţiuni pentru a reduce riscul de a face cancer ovarian, şi anume, contraceptivele orale, despre care s-a constatat că reduc riscul de cancer ovarian cu până la 30-60%, și îndepărtarea chirurgicală a ovarelor şi a tuburilor uterine, dacă testarea genetică indică un risc crescut de cancer ovarian. Pentru femeile aflate în postmenopauză, această intervenţie chirurgicală poate reduce riscul de cancer ovarian şi de cancer asociat cu 85-90%. Pentru femeile aflate în premenopauză, îndepărtarea ovarelor şi a trompelor uterine poate reduce, de asemenea, riscul de cancer mamar cu 40-70%.

Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei. Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statistica arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului ovariancancerday.org. La nivel mondial, cancerul ovarian este cel de-al şaptelea cel mai frecvent cancer la femei. Menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase poate reduce riscul de a face această boală. Este important luarea în considerare a unei game de riscuri şi beneficii atunci când se iau aceste decizii importante, mai ales în evitarea unei boli.