Consiliul Judeţean Braşov anunţă demararea lucrărilor de reabilitare în Pavilionul Central al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate medicală din judeţ. Pavilionul Central este divizat în două aripi distincte funcţional, aripa A, reabilitată şi consolidată în anul 2008, şi aripa B, care intră în reabilitare. Scopul investiţiei îl constituie lucrările de consolidare, reorganizare funcţională a secţiilor, renovare interioară şi refacere a instalaţiilor.
Conform sursei citate, aripa B a clădirii va fi consolidată aducându-se în parametrii de funcţionare normali în caz de cutremur, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru păstrarea clădirii în funcţiune şi începerea unui nou ciclu de exploatare. Toate finisajele actuale şi compartimentările nestructurale se vor îndepărta, urmând un proces de refuncţionalizare şi reabilitare completă a spaţiilor interioare.
Secţia de internare şi secţia de primiri urgenţe se vor păstra ca funcţiuni, dar vor fi aduse îmbunătăţiri din punct de vedere al fluxurilor medicale şi al calităţii funcţionale. Subsolul aripii B va fi dedicat în mare parte personalului, unde vor fi amenajate vestiarele pentru toate categoriile de personal angajat.
În zona de internare, principala modificare este amenajarea de grupuri sanitare şi duşuri (în încăperi distincte), în fiecare salon. Cel puţin o rezervă pe nivel va avea toate facilităţile pentru autonomia persoanelor cu handicap locomotor. Secţia de primiri urgenţe va avea aceleaşi funcţiuni de bază şi nu suferă pierderi de capacitate, urmând a fi făcute îmbunătăţiri la zonele pentru medici şi aparţinători. Aparţinătorii vor avea cameră de aşteptare dedicată şi nu vor mai avea acces în culoarul principal al secţiei primiri urgenţe. Medicii UPU vor avea cameră de odihnă şi vestiar propriu, separat de restul vestiarelor.
La parterul spitalului va funcţiona UPU care va avea şapte posturi de tratament imediat, trei posturi resuscitare, 10 posturi pacienţi în observaţie, în total 20 de posturi.
La etajul 1 va funcţiona secţia de internare- Cardiologie cu 52 de paturi, la etajul 2, secţia internare-Ortopedie cu 54 de paturi, la etajul 3, secţia internare-Chirurgie 3, capacitate maximă 56 de paturi, etajul 4, secţia internare-Interne cu 58 de paturi, iar la etajul 5, secţia internare -Diabet/Neurologie, cu 53 de paturi.
Perioada maximă admisă pentru finalizarea lucrărilor este de 22 de luni, conform contractului. Pe perioada lucrărilor, UPU va funcţiona în fostul ambulator integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde au fost asigurate spaţii pentru asigurarea funcţionalităţii Unităţii.
Anul trecut, Consiliul Judeţean Braşov a înaintat o solicitare la Compania Naţională de Investiţii (CNI), în sensul de a preda lucrarea de reabilitare a spitalului către CNI. În data de 27 decembrie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis Ordinul nr.3285, cu privire la unităţile sanitare din mediul urban incluse în Programul Naţional de construcţii de interes public sau social, pe listă fiind incluse şi lucrările de reabilitare şi consolidare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.
În cazul în care CNI va prelua această lucrare, inclusiv finanţarea acesteia, Consiliul Judeţean va reloca fondurile disponibilizate pentru construcţia unui nou corp de clădire în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, mărind astfel capacitatea existentă cu un număr de aproximativ 200 de paturi. Totodată, se fac demersuri pentru obţinerea unei finanţări de la Banca Mondială, astfel încât să se poată extinde suprafaţa desemnată pentru UPU, potrivit sursei citate. AGERPRES