sala deoperatie.jpgSpitalele din judetul Constanta se confrunta cu un deficit de medici specialisti, descentralizarea putand reprezenta o posibilitate de atragere a acestora, prin anumite facilitati ce ar putea fi oferite de autoritatile locale, a declarat, vineri, directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica (DJSP), dr. Camelia Ciobotaru.

„Lipsa unei locuinte este, in prezent, o mare problema pentru tinerii medici. Autoritatile locale ar putea acorda anumite facilitati pentru atragerea de personal – pamant, apartamente”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, reprezentanta DJSP Constanta.

Potrivit acesteia, la Spitalul Medgidia sunt doar doi medici pediatri, in conditiile in care ar fi nevoie de minim patru-cinci astfel de specialisti.

„Cu doar doi medici pediatri pe spital este foarte greu sa faci linie de garda. Am apelat la colegi din alte localitati sa vina sa faca garzi, dar asta nu este decat o solutie provizorie”, a afirmat dr. Ciobotaru, mentionand ca posturile vacante de medic pediatru au fost scoase la concurs, insa nu au existat candidati. Cu un deficit de medici specialisti se confrunta si Spitalul Cernavoda, unitatea medicala ajungand in aceasta situatie si din cauza unui „management defectuos”, a precizat directoarea DJSP.

Conform acesteia, dupa sase ani de efectuare a stagiului de rezidentiat in spitale, de regula medicii pleaca in alte localitati, chiar daca ei sunt pregatiti pentru a deveni viitoare cadre specializate in spitalele unde isi fac rezidentiatul. Pentru mentinerea rezidentilor in spitale, dr. Ciobotaru considera ca ar trebui stabilite anumite norme legislative „ceva mai riguroase”.

Dr. Camelia Ciobotaru sustine ca multi dintre medicii romani care pleaca sa lucreze in strainatate, din cauza salariilor mici din tara, nu practica meseria pe care o au. Referitor la medicii de alta cetatenie care muncesc in unitatile sanitare din judetul Constanta, directoarea CJSP a spus ca la Spitalul Harsova sunt trei medici din Republica Moldova, cetatenii straini avand nevoie de un atestat de libera practica in Romania pentru a putea practica meseria de medic. Si in municipiul Constanta isi desfasoara activitatea medici proveniti din alte tari, ei fiind in special cetateni arabi. Aproape toti dintre acestia si-au deschis cabinete particulare si au dobandit cetatenia romana.