constanta_spitjud.jpgNumărul pacienţilor cu afecţiuni renale internaţi anual la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este de circa 1.100 de pacienţi, în condiţiile în care unitatea medicală are doar trei medici nefrologi.

Şefa clinicii de nefrologie din cadrul SCJU Constanţa, dr. Liliana Tuţă, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că aceşti trei medici specialişti şi primari de nefrologie sunt insuficienţi, iar majoritatea dintre cei opt medici nefrologi rezidenţi, aflaţi în diferite stagii de pregătire, intenţionează să plece de la spitalul judeţean pentru a lucra în unităţi medicale private din ţara noastră sau în spitale din străinătate.

Potrivit dr. Tuţă, la Spitalul judeţean Craiova – unitate similară cu Spitalul judeţean Constanţa ca număr de paturi pentru bolnavii cu afecţiuni renale, numărul medicilor specialişti şi primari de nefrologie este de opt, mai mare cu cinci medici comparativ cu spitalul constănţean. „În Constanţa este o rată foarte mare de depistare a bolii cronice de rinichi. Noi, în spitalul judeţean internăm anual în jur de 1.100 de pacienţi – spitalizări continue şi în jur de 1.500 de bolnavi cu foi de zi, pe care îi monitorizăm pentru boli renale acute şi cronice”, a spus dr. Liliana Tuţă.

Aceasta a menţionat că, de câţiva ani, medicii nefrologi se întâlnesc cu medicii de familie constănţeni pentru a discuta despre importanţa prevenirii şi tratării afecţiunilor renale. „Toţi trebuie să fim avertizaţi despre acest pericol al bolii cronice de rinichi care este din ce în ce mai frecvent în rândul populaţiei. Ultimele studii arată foarte clar că şi în populaţia României există o frecvenţă a bolii cronice de rinichi de peste 10%, ceea ce este un procent foarte mare. (…) Pornind de la premisa că 20% din bărbaţii de vârstă medie şi 25% din femei de vârstă medie au boală cronică de rinichi, am reuşit să sensibilizăm în ultimii ani medicii de familie, şi nu numai, despre importanţa acestei boli. Deja medicii de familie ştiu foarte bine că pacienţii care au diabet zaharat, hipertensiune arterială de mai mulţi ani, care sunt eliminatori de calculi şi fac frecvent infecţii urinare deja vor avea probele renale crescute”, a afirmat medicul.

Conferinţa de presă a fost organizată la SCJU Constanţa în contextul în care 10 martie este „Ziua mondială a rinichiului”, în acest an evenimentul fiind marcat sub sloganul „Începe ziua cu un pahar cu apă şi oferă un pahar cu apă apropiatului tău”. AGERPRES