Noua Unitate de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud duce lipsa, inca de la inaugurare, de medici specialisti, lucru constatat si de subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Publice Raed Arafat.
„Este lipsa de medici, dar, in acelasi timp, pot sa zic ca au intrat foarte multi in rezidentiatul de medicina de urgenta. De exemplu, avem in 5 martie un examen, din care vor iesi un numar de specialisti. Anul acesta au intrat vreo 230 de rezidenti de anul I in medicina de urgenta. Exista prevederi de functionare temporara, pana la completare cu specialisti. Este o problema, pentru ca este o specialitate noua, dureaza pregatirea specialistilor in ea si abia in ultimii doi ani am inceput sa dam mai multe posturi de rezidentiat”, a spus Arafat.

La Bistrita, la UPU sunt angajati, in acest moment, doar trei medici, in timp ce, pentru o functionare la parametri normali, ar fi nevoie de cel putin doi-trei medici pe tura.
Raed Arafat crede ca, in perioada imediat urmatoare, tot mai multi medici se vor indrepta spre aceasta specialitate, deoarece conditiile de munca au fost imbunatatite in 63 de UPU-uri din intreaga tara, prin dotarea lor cu aparatura moderna.

Un al doilea motiv il constituie acordarea unor sporuri salariale intre 50 si 100% pentru medicii din sistemul de urgenta, incluzand UPU, SMURD si Serviciile Judetene de Ambulanta.

Subsecretarul de stat considera ca este si de datoria spitalelor sa incerce sa ii incurajeze pe medici sa vina spre UPU, prin oferirea de locuinte de serviciu, cum este cazul Oradiei, cu posibilitatea de cumparare dupa cinci ani.

Raed Arafat a dat asigurari ca, in acest an, judetul Bistrita-Nasaud va beneficia atat de achizitionarea unui tomograf, aparat care lipseste din Spitalul Judetean, cat si a primelor echipaje SMURD.

Unitatea de Primire Urgente de la Bistrita a fost inaugurata, pe 13 februarie, in prezenta autoritatilor locale, a reprezentantilor Ministerului Sanatatii Publice in teritoriu si a subsecretarului de stat Raed Arafat. Costurile investitiei s-au ridicat la peste 900.000 de lei, la care se adauga aparatura in valoare de circa 400.000 de euro, achizitionata printr-un proiect finantat de Banca Mondiala.