In judetul Prahova exista un deficit de aproximativ 400 de medici, reprezentand aproape 25% din necesar, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Simona Schnelbach, presedintele Colegiului Medicilor Prahova.
„In ambulatoriu, pe fiecare din cele 30 de specialitati exista un deficit de 10-15 medici” sustine Schnelbach.
La acestia se adauga si deficitul de medici de familie – de noua in mediul urban si 19 in mediul rural. Chiar si in aceste conditii, la Colegiul Medicilor, sunt inregistrate, de la inceputul acestui an, aproximativ 200 de cereri pentru eliberarea de certificate profesionale pentru medicii care doresc sa profeseze in strainatate, 14 dintre ei fiind deja plecati din sistem, a mai precizat Simona Schnelbach. Situatia este ingrijoratoare, sustin reprezentantii Colegiului Medicilor, care considera ca nu pot fi acoperite posturile deficitare pentru ca, in multe cazuri, nu se prezinta nimeni la concurs datorita salariilor neatractive.
„In noua grila de salarizare, un medic stagiar este asimilat unui politist debutant, iar un medic primar este asimilat grefierului”, a aratat Schnelbach. O alta problema cu care se confrunta medicii prahoveni este lipsa spatiilor in care sa-si desfasoare activitatea, acest lucru datorandu-se atat birocratiei din primarii, cat si refuzului unor primari de a vinde cabinetele medicale, sustin medicii.
„Sunt judete in care s-au vandut toate spatiile, iar media pe tara este de peste 30 % de cabinete vandute mediciilor, dar, in judet, nu au fost vandute decat spatiile din sase localitati”, a mai afirmat Schenelbach. Situatia cabinetelor pentru medicii de familie s-a rezolvat, din iunie 2008 pana in prezent, doar in orasele Azuga si Busteni si in patru comune. In Prahova sunt 360 de medici de familie in cele 104 localitati. In municipiul Ploiesti nu s-a vandut niciunul dintre cele 65 de cabinete in care isi desfasoara activitatea 110 medici de familie. AGERPRES
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina