inima_camere.jpgImplantarea unui defibrilator cardiac combinată cu un procedeu de resincronizare cardiacă prin impulsuri electrice este de două ori mai eficientă în cazul femeilor comparativ cu bărbaţii, conform unui studiu publicat luni, transmite AFP.

Aceste concluzii au fost obţinute în urma analizării rezultatelor unui studiu clinic denumit MADIT-CRT, studiu publicat în 2009 în revista New England Journal of Medicine şi care a fost realizat pe 1.820 de subiecţi voluntari din SUA, Canada şi Europa.

Acest studiu clinic a comparat, într-un interval de timp de 4 ani, eficienţa defibrilatoarelor cardiace implantate împreună cu un mic aparat ce generează impulsuri electrice asupra inimii pentru stimularea coordonată a miocardului, prin comparaţie cu eficienţa defibrilatoarelor implantate singure.

BDefibrilatorul acţionează prin producerea unui şoc electric menit să restabilească un ritm cardiac normal atunci când inima bate dezordonat, fenomen medical denumit fibrilaţie.
Acest tratament cardiac combinat pentru insuficienţa cardiacă poartă denumitea de CRT-D (cardiac resynchronization therapy with defibrillator – terapie de resincronizare cardiacă cu defibrilator).
Analiza comparativă a eficienţei acestei terapii a demonstrat că permite reducerea incidenţei accidentelor cardiace cu 70% în cazul femeilor şi cu doar 35% în cazul bărbaţilor. De asemenea, rata mortalităţii a scăzut cu 72% în cazul femeilor.

B„Studiile precedente indicau faptul că acest tratament cardiologic preventiv are efecte comparabile în cazul bărbaţilor şi al femeilor”, comentează cardiologul Arthur Moss, profesor de medicină la Universitatea din Rochester (SUA), coordonatorul acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Journal of the American Medical Association (JAMA).


„Rezultatele analizei noastre sunt surprinzătoare însă foarte importante pentru că este vorba despre singurul tratament cardiologic care este mai eficient în cazul femeilor spre deosebire de bărbaţi”, a adăugat el.
În cazul femeilor, terapia CRT-D împiedică foarte eficient deterioarea muşchiului cardiac şi evită mărirea acestuia, o inimă mărită având o capacitate de pompare redusă.
„Noi nu spunem că folosirea acestui tratament în cazul bărbaţilor ar avea rezultate proaste, ci că folosirea sa în cazul femeilor are rezultate excepţionale”, mai explică Dr. Arthur Moss.AGERPRES