Medicii legişti brăileni se plâng, într-o scrisoare deschisă dată publicităţii marţi, că o instanţă a Curţii de Apel Galaţi a decis definitiv că angajaţii medico-legali din judeţ îşi pierd 15% din sporurile pentru condiţii deosebite. Din ianuarie 2014, în urma unei decizii a Curţii de Conturi, sporurile pentru condiţii speciale de muncă ale angajaţilor Serviciului de Medicină Legală Brăila şi ai secţiei Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean Brăila au fost diminuate cu 15%, pe motiv că legea permitea maxim 85% în astfel de cazuri, nu 100% cum se aplica la Brăila.

Astfel, cei peste 30 de angajaţi aflaţi în această situaţie, 14 de la Medicină Legală şi 19 la Anatomie Patologică, s-au judecat în instanţă timp doi ani de zile şi au pierdut, Curtea de Apel Galaţi menţinând decizia luată în 2012 de Curtea de Conturi Brăila.

„Haz de necaz. S-a încheiat o etapă din viaţa noastră. După doi ani de procese pe la Brăila şi Galaţi, am ajuns la finalul bătăliei cu justiţia. Am fost învinşi! Am fost scoşi în afara legii care guvernează în toată România, numai la Brăila nu. La Tribunalul Brăila şi Curtea de Apel Galaţi, legea o fac judecătorii după cum le dictează voia şi mai deloc conştiinţa morală, etica şi deontologia profesională. În aceşti doi ani ne-am întrebat de multe ori de ce se mai fac legi în Parlament? De ce se mai emit ordonanţe de Guvern atâta timp cât judecătorii fac legea în sălile de judecată? Acolo nu contează decât ce vrea şi cum vrea judecătorul”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de medicii legişti brăileni.

Angajaţii Serviciului de Medicină Legală Brăila susţin că au crezut până în ultima clipă că „adevărul va triumfa”, în condiţiile în care toată ţara se aplică o politică salarială unitară în domeniu, ei adăugând în scrisoarea deschisă că vor continua procesul la Curtea Europeană. AGERPRES