Consiliul Local al oraşului Băneasa, din judeţul Constanţa, va da în judecată Guvernul pentru decizia de a transforma Centrul de Sănătate Băneasa într-un azil de bătrâni. În cadrul şedinţei Consiliului Local Băneasa de pe 30 martie, managerul Centrului de Sănătate Băneasa, dr. Dan Niculescu, a discutat cu aleşii locali, solicitând un punct de vedere legat de procedura de desfiinţare a spitalului.
“Am primit adrese din partea Direcţiei de Sănătate Publică în acest sens, însă nu eu iau decizia de a trimite cadrele medicale acasă. Consiliul Local este autoritatea care trebuie să-şi dea acceptul ca instituţia să fie desfiinţată. Cei care au înfiinţat spitalul, la 1894, l-au înfiinţat tocmai pe considerentul distanţei faţă de Constanţa, dar şi ţinând cont de condiţiile geoclimatice din această zonă, pentru că aici când ninge, ninge, şi nu mai poţi transporta bolnavii în altă parte. Spitalul Băneasa nu este unul de înaltă performanţă, dar este un punct de sprijin. Suntem ameninţaţi că ne desfiinţează pentru că nu sunt bani, dar noi ne autofinanţăm”, a declarat dr. Dan Niculescu.
De altfel, dr. Dan Niculescu a remis portalului MedicalManager.ro un material în care îşi exprimă indignarea faţă de atitudinea autorităţilor centrale şi locale în privinţa Centrului de Sănătate Băneasa, unitate înfiinţată încă din anul 1894 din considerente strategige, fiind în zona de graniţă, la distanţe cum mult peste 100 de kilometri faţă de alte unităţi sanitare din judeţ. “Directorul D.S.P. Constanţa, care nu a făcut nici măcar o vizită de la numirea sa în funcţie în zona respectivă, face presiuni ce-l degradează pentru aplicarea H.G. Deşi este medic şi ar trebui să aibă înţelegere în primul rând pentru pacienţi, dovedeşte un dispreţ total faţă de aceştia. Imaginaţi-vă că, pentru o plagă de câţiva centimetri, un locuitor din satele zonei urmează a fi transportat la 140 km până la Constanţa, după care urmează să fie ‘pus pe liber’, adică să fie trimis acasă cu mijloacele de transport în comun.Asta se întâmplă în prezent chiar şi pacienţilor cu fracturi: după imobilizarea gipsată a membrului inferior sunt trimişi acasă pe jos!”, menţionează dr. Dan Niculescu.
Aceasta adaugă că ambulanţele din zonă sunt şi aşa insuficiente, iar în situaţia de a transporta toţi pacienţii la distanţe mari, s-ar produce un adevărat haos.
Acesta atenţionează că în acest caz este vorba şi de anumite aspecte legale, pentru că Centrul de Sănătate Băneasa are o secţie de Psihiatrie cronici, cu 65 de paturi, toţi pacienţii fiind irecuperabili şi lipsiţi de discernământ, iar unii au comis în libertate fapte grave, chiar crime. Din acest motiv directorul Niculescu a refuzat să-i externeze.
“Tentativa de a redistribui personalul medical în alte unităţi din judeţ este în cazul unităţii noastre doar teoretic realizabilă. Cu excepţia medicilor rezidenţi, toţi salariaţii domiciliază în Baneasa, iar probabilitatea de a putea face naveta zilnic până la cea mai apropiată unitate sanitară din judeţ, aflată la 65 km pe drum lăturalnic, este practic nulă. Numai doi din angajaţii noştri au depus cerere de redistribuire, dar cu opţiunea de a rămâne în localitate. Dintre cei 6 medici rezidenţi, doi refuză a fi redistribuiţi”, menţionează dr. Dan Niculescu.
Conducerea Centrului de Sănătate Băneasa, împreună cu Primăria Băneasa, intenţionau să introducă spitalul pe lista monumentelor de patrimoniu, clădirea în care funcţionează fiind edificată pe timpul regelui Carol I. Primarul oraşului Băneasa, Gelu Iordache, a declarat că susţine demersul Consiliului Local Băneasa şi că a solicitat şi sprijinul parlamentarilor Constanţei pentru ca Centrul de Sănătate Băneasa să nu fie desfiinţat. „Spitalul deserveşte opt unităţi administrativ-teritoriale învecinate, mai precis un număr de 32.000 de locuitori”, a precizat primarul din Băneasa cu ocazia dezbaterii din cadrul şedinţei Consiliului Local.
Edilul a spus că va propune chiar celor opt comune arondate spitalului să sprijine financiar Centrul de Sănătate, ca argument în plus împotriva desfiinţării lui. “Bugetul unui astfel de spital este de 20 de miliarde de lei pe an. Deci nu ar fi o aşa mare problemă ca spitalul să fie sprijinit financiar. Însă banii nu sunt o problemă. Atâta timp cât avem pacienţi, noi avem tot ce ne trebuie ca să funcţionăm”, a adăugat directorul spitalului, dr. Dan Niculescu.
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina