De la 1 ianuarie 2024, medicamentele expirate şi/ sau neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare. În acest fel, tone de deşeuri periculoase nu vor mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul şi apă şi, implicit, crescând riscurile pentru sănătatea românilor.

„Legea USR îşi propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi şi, de acolo, în sol şi în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speţă, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistenţa sau creşterea progresivă a rezistenţei la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, declară deputatul USR Adrian Wiener, iniţiator al proiectul de lege.

Proiectul prevede ca medicamentele expirate şi/ sau neutilizate provenite de la populaţie să fie colectate la spitale publice şi private, care vor fi obligate să le primească în scopul neutralizării. Costurile operaţiunilor de colectare şi neutralizare vor fi acoperite de la bugetul de stat, pentru a nu împovăra financiar unităţile spitaliceşti.

Necesitatea returnării medicamentelor expirate şi/ sau neutilizate va fi inscripţionată şi pe ambalajul medicamentelor şi va fi adusă la cunoştinţa cumpărătorilor şi prin anunţuri radio-tv de interes public.

Pentru ca măsurile să intre în vigoare este nevoie ca legea să fie promulgată de preşedintele României.

Anual, peste 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România. Substanţele ajung în pânza freatică sau în sol şi de aici în legumele, fructele şi carnea pe care le consumăm, iar efectele sunt devastatoare pe termen lung.

Există şi o directivă europeană (Directiva pentru Substanţe Prioritare 2008/ 105/ EC) care obligă statele membre să ia măsuri pentru combaterea poluării farmaceutice la toate nivelurile, inclusiv limitarea eliberării în mediu a acestora.