Cea mai dificilă perioadă, atunci când există o viroză respiratorie, apare uneori după ce virusl este eliminat din organism. Procesele distructive din organism se activează în perioada de vârf a infecției, când virusul a fost invins, fapt ce duce la deteriorarea organelor și la apariția bolilor cronice și chiar a deceslui. De exemplu, după Covid-19, unii oameni prezintă tuse persistentă, dificultăți de respirație – toate acestea fiind semne ale bolii pulmonare aflate în curs de desfășurare.

Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit indicii despre modul în care apar leziunile pulmonare în urma unei infecții respiratorii. În urma studiului realizat pe șoareci, cercetătorii au aflat că infecția declanșează proteina IL-33, care este necesară pentru celulele stem din plămâni și care duce la creșterea producției de mucus și a inflamației pulmonare. Rezultatele, publicate pe 24 august în Journal of Clinical Investigation, dezvăluie potențiale puncte de intervenție pentru a preveni afectarea cronică pulmonară cauzată de infecțiile virale.

”Vaccinurile, antiviralele, terapiile cu anticorpi sunt utile, dar nu reprezintă o soluție atunci când boala progresează. În cazul Covid-19, îngrijirea medicală s-a îmbunătățit, dar ceea ce se întâmplă după faza inițială a infecției reprezintă un obstacol în obținerea unui rezultat mai bun. În acest moment, ne confruntăm cu zeci de milioane de cazuri care au trecut prin boală și care prezintă boli pe termen lung. Încă nu avem un tratament care să soluționeze această problemă”, declară autorii studiului, dr. Michael J. Holtzman și profesorii Selma și Herman Seldin.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Pneumologia.ro