Valoarea datoriilor înregistrate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a ajuns la 10.872.151 de lei, din care la programe de sănătate s-au acumulat nedecontări în sumă de 4.837.699 de lei, a declarat luni preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Câlea.
„Deşi există prevederi contractuale, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a rămas datoare încă din anul 2010 cu suma de 737.588 de lei, la care s-au mai adăugat pe parcursul acestui an alte servicii spitaliceşti nedecontate în valoare de 1.695.400 de lei, restanţele fiind sub nivelul sumelor minime contractate.O situaţie extrem de dificilă s-a înregistrat la secţiile de Obstetrică şi Ginecologie, unde s-au născut, în primele 10 luni ale anului, 1.845 de copii, cu mult peste contractul acceptat de CAS Vâlcea: 1.089 de naşteri pe 10 luni şi 1.207 naşteri pe întregul an 2011. Mari discrepanţe au apărut şi la celelalte tipuri de servicii. Astfel, numărul cazurilor de internări şi intervenţii chirurgicale la maternitate au atins cifra de 5.273 – numai pe 10 luni, faţă de 4.202 cazuri acceptate la contractarea de CAS Vâlcea pe întregul an”, a precizat Câlea.
Potrivit preşedintelui CJ Vâlcea, fără o suplimentare a valorii contractului pe anul 2011 nu se mai pot face nici aprovizionări pentru asigurarea unor stocuri minime de medicamente şi materiale sanitare la sfârşit de an şi nici plata facturilor curente. „Valoarea datoriilor a ajuns la 10.872.151 de lei, din care la programe de sănătate s-au acumulat nedecontări în sumă de 4.837.699 lei. În plus, decontarea cu întârziere a facturilor către furnizori, generată de lipsa resurselor financiare, face ca cei mai mulţi dintre partenerii contractuali să acţioneze Spitalul Judeţean de Urgenţă în instanţă şi să-l oblige la plata de majorări de întârziere şi cheltuieli de judecată.
În ultimele luni, tot mai mulţi furnizori practică transmiterea de notificări şi somaţii de plată, blocând conturile de disponibilităţi băneşti ale Spitalului şi refuzând să mai onoreze comenzile conform contractelor”, a adăugat Câlea. Preşedintele CJ Vâlcea menţionează că a înaintat mai multe memorii către Ministerul Sănătaţii, dar nu a primit niciun răspuns, iar CNAS, spune el, a remis o comunicare generală prin care se precizează că majoritatea spitalelor din ţară se confruntă cu aceleaşi probleme. AGERPRES