asistente.jpgPeste 700 de asistenti medicali ieseni vor urma, gratuit, cursul Urgente traumatice ale copilului.

Cursul face parte din proiectul „Pentru un act medical de calitate” lansat de Studimed SRL care se desfasoara pe o perioada de 22 de luni, iar finantarea este asigurata de Fondul Social European. Obiectivul proiectului este cresterea gradului de pregatire profesionala pentru 720 de asistenti medicali prin furnizarea de cunostinte si formarea de abilitati de medicina de urgenta, in vederea recunoasterii si acordarii de servicii de ingrijire in urgentele traumatice ale copilului.

Asistentii medicali vor fi organizati in 15 serii de câte 48 de cursanti. Fiecare serie cuprinde patru grupe de participanti. Cursul presupune parcurgerea a patru etape: instruire teoretica, instruire practica, evaluare teoretica si practica.

Dupa prezentarea notiunilor teoretice, vor avea loc ateliere de lucru pe grupuri mici, in vederea insusirii, de catre cursanti, a notiunilor necesare evaluarii primare si secundare in situatie de trauma, in special la copii. In activitatile de instruire practica va fi folosit un echipament modern electronic de resuscitare ce va simula in conditii aproape de realitate urgentele traumatice ale copilului.

„Ne propunem ca fiecare dintre participantii la curs sa isi insuseasca notiunile teoretice sau sa si le actualizeze, atunci când va fi vorba despre lucruri deja cunoscute. De asemenea, este important ca ei sa capete abilitatile practice prin lucrul pe manechin. Deschiderea cailor aeriene, imobilizarea fracturilor, a coloanei cervicale, montarea liniilor venoase, administrarea de fluide, monitorizarea sunt doar câteva manevre care se vor reactualiza in cadrul cursului. In final, se va lucra in echipa, intr-un caz de trauma. Asistentii din scoli si gradinite vor fi mai interesati de manevrele de baza ce trebuie facute in cazul unui copil traumatizat, in timp ce colegii lor care lucreaza in spitale trebuie sa stie foarte bine suportul vital avansat, având in vedere dotarea incomparabil mai buna decât in unitatile de invatamânt. Ca la orice curs, pentru evaluarea fiecarui participant vom aplica un pre-test si un post-test. Practic, cursul va fi adaptat nevoilor specifice fiecarei serii de asistenti”, a declarat conf. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD „Sf. Spiridon”, formator national in medicina de urgenta.

„Salutam initiativa STUDIMED. Este un curs foarte util, deoarece cuprinde toate cunostintele necesare unui asistent medical care trebuie sa intervina de urgenta in situatie de trauma la copil. De asemenea, colegii nostri se vor pune la punct cu noile protocoale de medicina de urgenta care sunt valabile in acest moment”, a precizat Liliana Pintilie, presedintele OAMGMAMR Iasi.

Proiectul mai include realizarea unor afise de informare si promovare a proiectului, care vor fi postate la avizierele OAMGMAMR Iasi, spitalelor, cabinetelor medicale individuale. In acelasi sens, se are in vedere derularea unor activitati adresate dezvoltarii si actualizarii propriei pagini de internet. Astfel, cursantii vor putea accesa curricula, programul de curs, forumul de discutii, precum si pagina de intrebari si raspunsuri. De asemenea, va fi realizata o brosura, iar la conferinta finala de diseminare vor fi prezentate aspectele pozitive desprinse din derularea cursului, precum si problemele intâmpinate, factori de care se va tine cont la reluarea acestui curs, pe alte grupuri tinta.

Asistentii din medicina scolara sunt primii care beneficiaza de aceste cursuri gratuite. In cadrul proiectului mai intra asistenti din pediatrie, medicina de urgenta (ATI, Unitati Primire Urgente, blocuri operatorii) si asistentii comunitari, adica toti cei care au sau ar putea avea de-a face cu copiii.


Astfel, asistentii medicali vor contribui in timp util la cresterea gradului de tratare si vindecare a copiilor ce prezinta traumatisme cu o etimologie diversa, asigurând astfel o crestere reala a calitatii serviciilor medicale prestate. Dupa terminarea implementarii proiectului, activitatile si rezultatele proiectului vor fi extinse si pentru alte grupuri tinta care sunt deja identificate si prezinta nevoi de formare continua in domeniul medical, respectiv al tratarii urgentelor traumatice ale copilului.