„Reabilitarea pulmonară: provocări și soluții” a fost tema Cursului postuniversitar desfășurat la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași în perioada 24 – 28 martie, curs coordonat de Conferențiar Universitar Dr. Paraschiva Postolache de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Șef Secție Clinică Recuperare Medicală Respiratorie, Fondator și Coordonator al Grupului de Lucru de Reabilitare Respiratorie al Societății Române de Pneumologie.
Cursul a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași în parteneriat cu Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, Societatea Româna de Pneumologie (SRP) și Grupul de Lucru de Reabilitare Respiratorie al SRP, Fundația „Flacăra Speranței – Flame of Hope” și a fost creditat de Colegiul Medicilor din România cu 30 ore de Educație Medicală Continuă.
Participanții: medici specialiști, primari și rezidenți din specialitățile pneumologie, reabilitare medicală, medicina muncii, oncologie medicală, medicină școlară și geriatrie, din țară și din Republica Moldova; bioingineri medicali, balneo-fizio-kinetoterapeuți, psihologi, asistenți medicali și studenți au participat la activitățile de reabilitare pulmonară desfășurate în Secția Clinică Recuperare Medicală Respiratorie și la modulul de comunicări orale și demonstrații practice, care a avut loc în data de 27 martie în Amfiteatrul „Prof. Dr. I. Lungu” al Spitalului Clinic de Recuperare din Iași, modul inclus și în programul Conferinței „Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iași: Update în Reabilitare”, ediția a XIII-a. La acest modul au fost invitați și pacienți cu afecțiuni pulmonare cronice, care au fost încântați și au apreciat demonstrațiile practice privind modul de administrare al medicamentelor pentru afecțiunile aparatului respirator, de evaluare a capacității de efort și kinetoterapia respiratorie pentru astmul bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).
La deschiderea modulului de comunicări și demonstrații practice din 27 martie a.c. au fost prezenți și reprezentanții Primăriei Iași și ai conducerii Spitalului Clinic de Recuperare Iași. Cei aproximativ 200 de participanți au audiat teme precum: Reabilitarea pulmonară (RP) în România și Managementul modern al astmului bronșic și al BPOC (Conf. Dr. Paraschiva Postolache), Influența calității aerului asupra incidenței patologiei pulmonare (Prof. Dr. Ing. Igor Crețescu), Considerații etice în practica din Reabilitarea medicală (Conf. Dr. Sorin Stratulat) și RP la pacienții cu cancer bronho-pulmonar (Prof. Dr. Bogdan Grigoriu).
În cadrul modulului au fost abordate aspectele importante ale RP, precum: RP în BPOC – de la ghiduri la practica medicală, Rolul explorărilor funcționale, Testarea de efort, Evaluarea indicelui BODE, Calitatea vieții pacienților cu BPOC, Scalele de evaluare a dispneei la pacienții din programul de RP, Lung Information Needs Questionnaire – LINQRO (chestionarul LINQ de evaluare a nevoilor de informații pulmonare ale pacienților din program, tradus și validat în limba română), Activities of Daily Living – ADL (scale de evaluare a activităților vieții zilnice la pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice incluși în programul de RP), antrenamentul musculaturii respiratorii, nutriția și RP, stimularea electrică neuromusculară în RP, aerosoloterapia, meloterapia, studiul anxietății și evoluția pacienților cu sindrom de apnee în somn incluși în program.
Subiectele teoretice și practice au fost prezentate interactiv de întreaga echipă de reabilitare pulmonară din Secția Clinică Recuperare Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iași, coordonată de Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache – medic șef, medici rezidenți în specialitatea Oncologie medicală și studenți în ultimul an ai Secției de Balneo-Fizio-Kinetoterapie de la Facultatea de Bioinginerie Medicală a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
În cadrul întâlnirii științifice a fost evidențiat rolul și locul RP în managementul afecțiunilor pulmonare cronice, indicațiile, limitele și contraindicațiile, beneficiile pentru pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice și pentru cei supuși intervențiilor chirurgicale, chimio- și radioterapiei, modalitățile de evaluare a pacienților pentru includerea în programul de reabilitare pulmonară, precum și a rezultatelor pe termen scurt și lung.
RP reprezintă un standard de îngrijire pentru pacienţii cu boli pulmonare cronice motivaţi să participe la programul de reabilitare pentru a deveni mai activi fizic şi mai independenți, fiind parte integrantă a managementului clinic şi a menţinerii stării de sănătate a acestor pacienţi, care rămân simptomatici şi cu afectarea semnificativă a calităţii vieţii şi a activităţilor zilnice după aplicarea tratamentului medical standard.
Această intervenție terapeutică implică o abordare multidisciplinară a pacienţilor cu funcţia respiratorie compromisă din cauza bolilor pulmonare obstructive (astm bronşic, bronşiectazii, bronşite cronice, emfizem, BPOC, fibroză chistică, sarcoidoză), restrictive (boli interstiţiale, ale peretelui toracic, neuromusculare, sindrom postpoliomielită şi anomalii ale cutiei toracice), mixte sau a cancerului bronho-pulmonar stabil. De menționat, că RP este parte integrantă şi a tratamentelor pre- și postoperatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar, sau pentru orice intervenţie chirurgicală toracică ori abdominală, etc.
Programele de RP se aplică şi afecţiunilor pulmonare în stadii avansate sau ireversibile, cât mai precoce în exacerbările bolilor pulmonare, pe termen lung, în spital, în ambulatoriu şi la domiciliu, sunt individualizate şi realizate de o echipă de specialişti în îngrijiri de sănătate (medici, asistente medicale, exploraţionişti, balneo-fizio-kineto-terapeuţi, dieteticieni sau nutriţionişti, psihologi şi asistenţi sociali) în parteneriat cu medicul de familie, RP fiind o intervenţie multidisciplinară şi cuprinzătoare.
„Ghidurile internationale, care se aplică și în țara noastră, prevăd și recomandă ca în programele de RP să fie incluse următoarele intervenții terapeutice: antrenamentul fizic, strategiile respiratorii, suportul psiho-social şi nutriţional, tehnicile de conservare ale energiei, şi educaţia, acestea presupunând reantrenarea respiraţiei şi a tusei, antrenamentul fizic pentru musculatura respiratorie şi a extremităţilor, drenajul bronşic şi tehnicile de relaxare. Programele de RP au rolul de a îmbunătăţi calitatea vieţii prin creşterea gradului de independenţă, de a reduce numărul exacerbărilor și a spitalizărilor datorate acutizărilor, precum şi durata acestora, cu reducerea semnificativă a costurilor, de a ameliora semnificativ simptomele, în special, dispneea şi complicaţiile, de a reduce decondiţionarea musculară şi de a creşte capacitatea de exerciţiu, de a reduce anxietatea şi depresia şi de a îmbunătăţi starea de bine emoţională”, a declarat Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, organizatorul evenimentului.