Peste 40 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est s-au reunit la Oradea, la un curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est din localitate.
Potrivit dr. Ligia Burtă, manager regional pe Europa de Sud-Est al Reţelei de Sănătate domeniul transfuzie, sub genericul „Creşterea disponibilităţii sângelui şi a produselor de sânge-securizate, în medicina de urgenţă şi circumstanţe speciale”, cursul este susţinut de 12 lectori internaţionali, personalităţi de renume, de la Consiliul Europei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alianţa Europeană pentru Sânge, Departamentul sloven de cooperare internaţională, Societatea Europeană de Medicină Transfuzională şi Ministerul Sănătăţii.
Cei 42 de participanţi reprezintă, în echipe, cele nouă ţări din Reţeaua Sud-Est Europeană de Sănătate – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Macedonia. „Scopul acestui curs multidisciplinar este încercarea de a construi şi dezvolta un spirit de echipă la nivel sud-european, care să acţioneze în faţa situaţiilor speciale, cum ar fi calamităţi naturale, epidemii, pandemii. Acest curs are ca scop şi înţelegerea aspectelor tehnice şi legislative necesare pentru ca această echipă transnaţională să devină operaţională în condiţii de urgenţă”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Valentina Hafner, reprezentanta Biroului regional OMS Europa.
Subiectele abordate vizează aspecte legate de planurile operaţionale în situaţii de urgenţă, planuri strategice de acţiune, managementul stocului de sânge, intervenţii în situaţii de urgenţă. Echipele din fiecare ţară prezente la acest curs urmează să împărtăşească mai departe cunoştinţele acumulate la Oradea şi să sprijine dezvoltarea planurilor strategice privind problema sângelui, care trebuie actualizate, într-o concepţie integrată, ca să corespundă condiţiilor contemporane. În România, această sarcină va reveni Centrului Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est de la Oradea, unic în ţară, condus de dr. Ligia Burtă, care urmează să coordoneze un plan de pregătire la distanţă, în cascadă.
Reţeaua Sud-Est Europeană de Sănătate a luat fiinţă în 2001 în cadrul Procesului de Cooperare al Europei de Sud-Est – cadru de colaborare a ţărilor în interesul dezvoltării comune a regiunii. Scopul reţelei este îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor din regiune, susţinerea autorităţii şi controlului în interesul unor acţiuni concertate, comune în domeniile prioritare de sănătate, definite de ministerele Sănătăţii din ţările membre. AGERPRES