Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerele urologice sunt a cincea cea mai frecventă formă de cancer la bărbați si a doua cauză de mortalitate prin cancer după cancerul bronopulmonar.
În România, mortalitatea prin cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE și include decesele cauzate de cancer de prostată, patologie care pot fi tratată. Tratamentul chirurgical al cancerelor urologice prin tehnica minim invazivă oferă o serie de avantaje față de alte tehnici chirurgicale: rezecții mai precise și radicale, timpi de recuperare reduși, mai puține complicații, risc mai mic de sângerare și infecție, durere postoperatorie mai mică.
Precizia superioară facilitată de tehnologia 3D a făcut ca acuratețea intervențiilor chirurgicale în cazul afecțiunilor uro-oncologice să aibă rezultate deosebite atunci când tehnologia DaVinci este utilizată ca interfață între medic și pacient. Fiind o tehnologie de ultimă generație, pentru medici este foarte importantă perfecționarea, îndeosebi atunci când curba de învățare este mai lentă și necesită multe ore de practică.
Pentru a facilita o experiență de învățare cât mai rapida, cursul va cuprinde prezentări și discuții active cu experții în legătură cu problemele actuale in chirurgia oncologica minim invaziva, 4 intervenții transmise din blocul operator cu posibilitate de interacțiune live cu echipa operatorie.
De asemenea, un robot cu două console va fi disponibil pentru exerciții și simulări accesibile pentru cursanții participanți.
Printre invitați se numără medici urologi cu experiență internațională, Prof. Dr. Thomas Bschleipfer, Universitatea Justus-Liebig din Giessen sau Dr. Stefano Puliatti de la Universitatea din Modena.
Prof. Dr. Thomas Bschleipfer, medic urolog german și profesor la Universitatea Justus-Liebig, este un expert în domeniul uro-oncologiei minim invazive, urologiei funcționale, uro-ginecologiei, cistitei interstițiale/sindromul durerii vezicii urinare (IC/BPS) și sindromul prostatei benigne (BPS).
Dr. Stefano Puliatti este un expert în utilizarea robotului Da Vinci în tratamentul cancerului de prostată și de vezică urinară. Este șeful secției de urologie a Spitalului Universitario di Modena și director al Centrului de Excelență pentru Chirurgia Robotică.
“Chirurgia robotică, rezultatul evoluției tehnologiei moderne cu aplicabilitate în urologia oncologică a țintit din start segmentul de elită a chirurgiei oncologice. Datorită acumulării unei experiențe semnificative in utilizarea robotului DaVinci am decis crearea unor oportunități pe care noi nu le-am avut când am învățat chirurgia robotica de învățare si antrenament aici la noi in tara. Tinerii medici pot să beneficieze de cursuri si antrenamente, pot să utilizeze și sa simtă cu mâinile lor cum este sa operezi si sa manipulezi acest robot chirurgical. In plus au ocazia să întâlneasca experți invitați cu care sperăm să legăm relații profesionale dar si personale în scopul de a face chirurgia robotică mai accesibilă tinerei generații de la noi din țară. Personal nu mai văd chirurgia robotică un lux, ci un instrument care ar trebui folosit zilnic acolo unde situația o cere în operațiile pentru tumorile aparatului urinar,” a declarat Conf. Dr. Bogdan Petruț, medic primar Urologie.