Ministerul Sănătății intenționează să organizeze anual concurs la nivel național pentru ocuparea locurilor vacante din spitale. Unul dintre motivele care ar putea sta în spatele acestei decizii ar putea fi evitarea blocării acestor posturi de către managerii de spitale, o practică întâlnită în România – există spitale unde există locuri vacante, însă acestea pur și simplu nu sunt scoase la concurs, fiind vorba despre o decizie a conducerii spitalului. Prevederea apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, publicat în transparență decizională. Practic, blocarea posturilor din spitale este una dintre cauzele deficitului de medici din țara noastră, mai puțin cunoscută decât exodul medicilor.

Principala noutate pe care o aduce această propunere de modificare a Legii nr. 95/2006 este introducerea concursului național centralizat pentru toate posturile vacante din spitale. Concursurile se organizau până acum pentru fiecare spital în parte, la inițiativa conducerii unității sanitare.

În unele spitale din România există locuri vacante, însă acestea pur și simplu nu sunt scoase la concurs, fiind vorba despre o decizie a conducerii spitalului. Vorbim de așa-numitele posturi „blocate” – sunt vacante, dar nimeni nu le scoate la concurs.

 

 

Materialul integral pe www.hotnews.ro