Suntem în anul în care am vorbit despre vaccin mai mult ca niciodată și în care știința ne-a oferit șansa de a avea acces la vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate în mai puțin de un an de la izbucnirea pandemiei care ne-a schimbat viața tuturor. Omenirea are astăzi la dispoziție vaccinuri pentru prevenirea a peste 30 de boli, iar alte aproximativ 300 de vaccinuri, inclusiv pentru prevenirea cancerului, sunt în acest moment în cercetare.

Cât de lung a fost însă drumul până aici? În ultimele două secole, vaccinurile au eradicat sau redus drastic răspândirea unor boli infecțioase cumplite care au ucis sau mutilat milioane de oameni – precum variola sau poliomielita – au dublat speranță de viață, ne-au adus o schimbare radicală a poziției femeii în societate și călătorii în siguranță. 

„Unul dintre motivele pentru care, secole întregi, femeile făceau mulți copii și nu mai aveau timp să se ocupe de nimic altceva decât de creșterea lor este acela că o parte dintre ei nu supraviețuiau, în lipsa vaccinurilor”, explică prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Judeţean din Cluj.

 

Materialul integral pe www.hotnews.ro