Cum au eradicat vaccinurile bolile comune

4,3 milioane de persoane sunt acum infectate cu COVID-19 pe tot globul, iar răspândirea sa rapidă a servit pentru a ilustra în continuare cât de importante sunt vaccinurile atunci când vine vorba de prevenirea focarelor majore de boală.

Cursa pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19 a ilustrat cu strictețe cât de importantă a devenit procedura în prevenirea focarelor devastatoare de boală. 8 miliarde de dolari au fost strânşi de 40 de țări și donatori într-un efort de a finanța cercetarea și dezvoltarea unui vaccin sau tratament sigur și eficient pentru coronavirus. Vaccinurile au fost descoperite de mult timp, iar primul îi este atribuit lui Edward Jenner, un medic englez. Acesta a injectat puroi dintr-o pustulă de varicelă într-o incizie, pe brațul unui copil de opt ani, pe 14 mai 1796. Băiatul s-a dovedit imun la variola, una dintre cele mai moartale boli de la acel moment.

Datele din centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată cât de eficientă a fost vaccinarea în eradicarea bolilor majore din Statele Unite. Luăm ca exemplu variola. În secolul XX, acest vaccin a ajutat ca numărul de îmbolnăviri să fie redus la doar 29.000 de cazuri în medie anual, iar în 2019 nu a fost înregistrat niciun caz. Chiar dacă rujeola a avut o reînviere minoră în ultimii ani, morbiditatea sa (numărul cazurilor) este aproape de maximele anuale ale secolul XX, când jumătate de milion de persoane au fost infectate. Prevalența sa a scăzut cu mai mult de 99 % din cauza vaccinărilor, împreună cu o serie întreagă de alte boli, cum ar fi tusea convulsivă, oreionul, rubeola, poliomielita și difterie.

Sursa: https://www.statista.com/chart/21641/historical-morbidity-and-vaccinations/