Periodic, umiditatea aerului scade sub limitele normale, efectele fiind simţite inclusiv de piesele din lemn din locuinţele nostre, fie că este vorba de parchet, mobilier sau tâmplărie. Înainte de a alege umidificatorul corect, este bine să fiţi informaţi legat de eficienţa acestor aparate, de metodele de dezinfecţie ale apei, consum etc.
Cum poate fi adus aerul la o umiditate normală într-un mod igienic şi sigur?
Cele mai recomandate sunt umidificatoarele cu „sistem de evaporare activ”. Există două variante:
1. Apa este condusă cu ajutorul unei pompe în partea de sus a umidificatorului. Picăturile de apă se preling de-a lungul unui filtru, ajungând înapoi în recipientul pentru apă. Un ventilator trece aerul uscat peste acest traseu al apei, rezultatul fiind un aer umidificat optim precum şi absorbţia prafului. Acest proces este folosit la modelele PH 27 si WDB 500.
2. Al doilea procedeu de „evaporare activă” constă într-un filtru care îmbracă un tambur rotativ (comparabil cu roata unei mori). Motorul tamburului va roti filtrul prin apa din recipientul umidificatorului. Ventilatorul aparatului de umidificare va absorbi aerul uscat şi îl va trece peste suprafaţa umedă a filtrului, fiind eliminat în încăpere un aer cu umiditate crescută. Modele: WDB 450 şi WDB 600.
Consumul de energie electrică este o caracteristică des neglijată de către consumator.
Umidificatorul model WDB 600 are un consum scăzut de energie electrica de doar 64 Watt (corespunde aprox. consumului unui bec). Cele mai multe modele de umidificatoare necesită circa 400 – 500 Watt.
Nivelul de zgomot
Capacitatea de umidificare depinde de suprafeţele care intră în contact cu apa şi de cum este dimensionat ventilatorul umidificatorului. Un ventilator de capacitate scăzută reuşeşte să elimine în aer o cantitate redusă de umiditate. Din acest considerent, umidificatoarele casnice sunt destinate umidificării încăperilor mici sau medii.
Pentru a obţine un amestec de aer umed, o recirculare optimă a aerului, utilajul de umidificare va lucra într-un interval de zgomot necesar acestei recirculări.
Pentru a menţine un nivel de zgomot scăzut, umidificatoarele echipate cu lampă UV sunt prevăzute cu mai multe trepte de turaţie a ventilatorului.
Cum putem evita apariţia legionellelor, elementelor patogene în recipientele umidificatoarelor? Există metode eficiente pentru a evita răspândirea lor?
Este important să conştientizăm faptul că în cuvele umidificatoarelor se dezvoltă bacterii şi viruşi. Cele mai eficiente metode de dezinfectare: creşterea temperaturii peste 70°C sau razele ultraviolete în apa umidificatoarelor (acestea sunt normele de sănătate aplicate in Germania). Încălzirea apei în recipientele umidificatoarelor este greu se realizat (costuri enorme ale curentului şi efecte adverse).
Din aceste cauze, experţii în domeniul sănătăţii recomandă metoda utilizării lămpilor cu lumină ultravioletă.
Ce înseamnă lumină ultravioletă (UV)?
Lungimea de undă a razelor UV este capabilă să descompună şi să distrugă structura celulară a virusurilor şi bacteriilor. Spre deosebire de alte metode de dezinfectare (de exemplu clorul), această metodă este inodoră (nu emană mirosuri neplăcute).
Există alternative la dezinfectarea apei folosind lampa UV?
Nu există o metodă de sterilizare asemănătoare.
Substanţele chimice folosite la dezinfectare, cum este clorul au dezavantaje considerabile şi afectează aparatul respirator. O unitate UV acţionează împotriva a 10.000 de microorganisme!
În cazul în care rosturile dintre elementele parchetului s-au mărit considerabil, vă oferim umidificatoare atat pe parte de chirie cât şi vânzare, direct din stoc. Parchetul îşi revine in 2-3 săptămâni folosind umidificatoare corect alese.
Echipa Soldec
Str. Octavian Goga Nr. 29, Cluj-Napoca
Tel/Fax: 0264-588.322
Fax: 0364-814.537
Mobil: 0727-588322
0740-775.696
Bucuresti, Sector 1
Str. Ing. Zablovschi Nr. 48
Tel/Fax. 021-225.8322
Mobil: 0725-588322