Cum ajungea un medic de familie să plătească, pe lângă chirie, impozit pe clădire de până la 5000 de lei/an

Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei (SNMF), a declarat că eliminarea impozitului pe clădirea pentru cabinetele de medicină de familie este o măsură care reduce discrepanţele sociale.

Şi asta în condiţiile în care acelaşi impozit se aplica atât cabinetelor de medicină de familie, care prestează servicii de interes public, cât şi oricărui bar sau magazin alimentar dintr-o anumită zonă.

“Era o măsură nedreaptă. Suma nu este exorbitantă, cu toate că era foarte variată de la localitate la localitate, de la mediul urban, mediul rural şi aşa mai departe. Era o cifră nedreaptă pentru că se impunea o plată a unui impozit pe o clădire care nu ne aparţinea, pe de o parte, pentru că de cele mai multe ori medicul de familie îşi desfăşoară activitatea în spaţii pe care le are concesionate sau închiriate de la autoritatea publică locală. Şi oricum plăteşte chirie, iar pe de altă parte, medicul de familie realizează servicii de interes public. Acesta este aspectul cel mai important pentru că, practic, serviciile derulate de către noi, chiar dacă suntem unităţi private, au un important caracter public şi mai ales un caracter social, ori din acest punct de vedere, acel impozit care a fost introdus începând cu anul 2016, cu Noul Cod Fiscal, era nedrept”, a declarat Gindrovel Dumitra.

 

 

Materialul integral pe www.sanatateatv.ro