Ministerul Sanatatii va crea cadrul legislativ necesar pentru implementarea si in sistemul sanitar a managementului corporatist, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Cseke Attila.

Astfel, potrivit ministrului de resort, trei-patru spitale vor putea fi conduse de un manager sau de o firma de management specializata.

Ministrul Sanatatii apreciaza ca acest sistem va permite autoritatilor locale sa decida un management comun pentru mai multe spitale si stabilirea unei strategii comune, acest tip de conducere fiind legat de descentralizare. In ceea ce priveste resursele umane, Cseke Attila a spus ca are in vedere o strategie cu masuri pe termen scurt si mediu pentru stoparea migratiei medicilor tineri.

„Vom incerca sa dam o siguranta medicului rezident prin asigurarea unui loc de munca dupa terminarea studiilor. In colaborare cu alte ministere, avem in vedere si alte masuri complementare, cum ar fi asigurarea gratuita a unei locuinte. De asemenea, vom elabora un program pentru sustinerea medicilor in mediul rural, acolo unde asistenta medicala este deficitara’ – a declarat Attila Cseke. Referitor la eventuale disponibilizari in sistem, ministrul a precizat ca acestea nu vor avea loc in randul personalului medical si se va analiza situatia personalului administrativ. El a mentionat ca si in minister personalul este insuficient. AGERPRES