Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că o posibilă măsură de vaccinare obligatorie nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege, în Parlament.

„Vă rog să ne lăsaţi câteva zile să venim cu o soluţie, pentru că fiecare dintre aceste modalităţi trebuie discutată cu specialiştii. Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit. Îndrumăm, recomandăm ferm pe toată lumea care încă nu s-a vaccinat, inclusiv din rândul medicilor sau personalului medical, să se vaccineze. Din punct de vedere procedural, este o procedură legală mai lungă şi atunci noi analizăm posibilităţile care ne conduc la o siguranţă a funcţionării spitalelor. La ce mă refer? În ce priveşte o măsură posibilă de vaccinare obligatorie, ea nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege, prin Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu sau termen în care ar intra în vigoare, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze. Deci aici avem un termen, dacă vreţi, prelungit”, a spus ministrul interimar, la RFI, întrebat dacă ar fi de acord cu vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajaţi.

În ceea ce priveşte testarea personalului care nu este vaccinat, Cseke Attila a precizat că există „o posibilitate de introducere a măsurii mult mai rapidă, chiar dacă şi această măsură trebuie să treacă prin Parlament”.

El a subliniat că aceste aspecte sunt discutate în prezent cu specialiştii şi cu juriştii şi că va fi prezentată o soluţie.

„Aici, în câteva zile, Ministerul Sănătăţii va veni cu o propunere, sunt mai multe posibilităţi, dar mesajul meu este acela de a fi responsabili. Majoritatea personalului din domeniul medical s-a vaccinat şi le mulţumesc, pentru că asta înseamnă nu numai responsabilitatea faţă de sine, ci înseamnă în primul şi în primul rând responsabilitate faţă de cei din jurul tău şi în primul rând faţă de pacienţi. Şi este un lucru de apreciat şi cred că aşa ar trebui să avem cât mai mulţi şi pe alte domenii. (…) În ceea ce priveşte posibilitatea testării şi această testare să aibă loc pe cheltuiala angajatului, este o variantă de lucru. Eu trebuie să asigur şi vă spun la nivel de principiu, fără a antama o anumită soluţie, totuşi, noi trebuie să asigurăm pacienţilor încrederea şi siguranţa că atunci când păşesc într-o unitate sanitară au siguranţa că persoana cu care discută, că e medic, că e altă categorie de personal medical, ori este vaccinată ori este testată. (…) Acesta este principiul. În ceea ce priveşte modalitatea în care acest principiu ajunge a fi reglementat, vom veni în câteva zile cu anumite soluţii, dar eu cred categoric că trebuie reglementate aceste situaţii”, a mai declarat ministrul interimar al Sănătăţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vaccinarea anti-COVID va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, în condiţiile în care pandemia evoluează şi numărul de infectări creşte, dând ca exemplu personalul medical. „Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a afirmat Iohannis, într-o discuţie avută cu jurnaliştii care l-au însoţit la New York, la Adunarea Generală a ONU.

În ceea ce priveşte restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, el a arătat că acestea vor fi diferenţiate între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate. În acest context, şeful statului a spus că certificatul de vaccinare este soluţia pentru mai puţine restricţii. AGERPRES