Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat marti, cand a prezentat prioritatile ministerului, ca descentralizarea va reprezenta unul din obiectivele principale ale MS in 2010. El a spus ca se are in vedere transferul unitatilor sanitare publice la administratia locala pana la 1 iulie 2010.

Cseke Attila a accentuat ca institutele de cercetare, spitalele mari regionale care primesc pacienti din mai multe regiuni vor ramane in subordinea MS. In opinia sa, descentralizarea este importanta intrucat autoritatile locale se vor implica mai bine in cresterea calitatii actului medical si rezolvarea problemelor sistemului sanitar local.

„Este greu ca de la Bucuresti sa analizezi situatia unui management din alta zona a tarii. Din Bucuresti nu se poate face un control eficient al acestuia”, a opinat Cseke Attila. El s-a referit si la faptul ca sistemul de sanatate are nevoie de o reforma reala pentru ca altfel va intra intr-un blocaj total. Ministrul a precizat ca punctul de plecare in reformarea structurala a sistemului va fi medicul de familie.

„Doresc sa-i redam medicului de familie demnitatea si sa ii dam posibilitatea de a-si exercita meseria, nu de a fi un functionar care completeaza retete si borderouri, cum se intampla acum. Medicii de familie stau in prezent cate doua-trei zile la coada pentru a depune dosare la Casa de Asigurari Judeteana, iar pacientii lor nu au posibilitatea sa-si faca programarea pentru consultatie”, a afirmat ministrul Sanatatii. El a spus ca, in 2010, se va regandi plata medicilor de familie per capita, adica in functie de numarul pacientilor inscrisi pe liste. Medicul de familie va fi retribuit in functie de serviciul medical prestat pacientului.

„Nu este normal ca un medic de familie sa fie platit in functie de numarul persoanelor inscrise pe lista sa in conditiile in care multi nici nu ajung sa fie consultati si atunci nu este normal sa fie platiti astfel”, a opinat Cseke Attila. Ministrul a explicat ca reformarea sistemului de medicina primara va fi regandita asemanator cu sistemul de urgenta 112. In fiecare judet va fi infiintat cate un Call Center (de tip sistem de urgenta 112), la care cetateanul poate apela cand are nevoie de o consultatie de la medicul de familie, ambulatoriu de specialitate sau la spital.


„Pacientul va fi indrumat pentru un consult de personalul de la Call Center catre un cabinet de medicina de familie in functie de distanta la care se afla si disponibilitatea medicului, de exemplu lista de asteptare”, a explicat Cseke Attila.

El a adaugat ca medicul de familie va fi conectat la Call Center pentru sistemul informatizat, va avea o cartela pe care o va introduce in sistem in momentul prezentarii la cabinet. „In acest sistem se va putea organiza serviciul de tura, la fel ca in spitale, astfel incat in perioada sarbatorilor si nu numai atunci sa se scada presiunea pe unitatile sanitare cu paturi, respectiv camerele de garda ale spitalelor. Medicul de familie va avea acces la sistemul de telemedicina in cazurile in care va avea nevoie de specialisti”, a mai spus ministrul. AGERPRES