Cristian Luţan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) arată, într-o declaraţie de presă remisă pe 21 iunie, că ‘România se află pe locul 5 în UE în ceea ce priveşte consumul de medicamente generice, atât în valoare cât şi în volum, conform unor date europene, astfel încât nu se poate vorbi de un derapaj în acest caz”.

Mai mult decât atât, conform datelor Cegedim şi IMS Health (companie care se ocupă cu cercetare şi consultanţa în domeniul sanitar) cele 1500 de medicamente generice ieftine au fost înlocuite de cele generice mai scumpe, fapt care trebuie luat în considerare în evaluarea ponderii genericelor versus originale în bugetul CNAS”.

Directorul executiv adjunct al ARPIM face această declaraţie de presă urmare a unor afirmaţii făcute de preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, care au apărut în presa centrală, potrivit cărora „două treimi din suma de cinci miliarde de lei cât este bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru medicamente a fost cheltuită pe produse originale”.

„Considerăm că toate aceste declaraţii sunt parte a unei politici de penalizare a cercetării şi inovaţiei promovată de autorităţi, politică ce răpeşte românilor şansa accesului la un tratament salvator de vieţi comparabil cu cel al pacienţilor din UE. Un exemplu în acest sens este situaţia celor 100.000 bolnavi de cancer care nu mai au acces la tratamentul injectabil esenţial pentu supravieţuirea lor, din cauza unor măsuri administrative ale CNAS. Aceste medicamente nu mai pot fi eliberate de farmacii, iar spitalele nu au banii necesari achiziţionării lor’, susţine Cristian Luţan. AGERPRES